Hrvatska

GODIŠNJA RAZINA Nastavljen trend – raste prosječna plaća

GODIŠNJA RAZINA Nastavljen trend - raste prosječna plaća

Nastavljen je trend rasta prosječne neto plaće.

Naime, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u rujenu je bila 5 624 kune, dok je prosječna bruto plaća iznosila 7 644 kune. Pokazuju to preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku. Kako donosi Limun.hr, prema novoj metodologiji, koju DZS primjenjuje od početka ove godine, prosječna isplaćena neto plaća u rujnu je nominalno niža za 49 kuna u odnosu na kolovoz te na mjesečnoj razini bilježi relativni pad od 0,9 posto, ali je zato za 79 kuna viša u odnosu na isti mjesec lani.

Time je, piše Limun.hr, nastavljen trend pozitivnih stopa godišnjeg rasta prosječne neto plaće, kako u nominalnom tako i u realnom izrazu (za 1,4 posto odnosno 2,3 posto). Istovjetan trend je zabilježen i u kretanju prosječne bruto plaće koja je u rujnu nominalno niža za 120 kuna u odnosu na kolovoz (mjesečni pad od 1,5 posto). Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća zabilježila je nominalni i realni rast od 1,8 posto odnosno 2,7 posto.
Stoga se i u narednim mjesecima očekuje nastavak trenda godišnjeg rasta prosječnih realnih plaća, koje će dodatno biti potpomognute deflacijskim okruženjem, a dijelom i učinkom baznog razdoblja. U idućoj godini očekivani rast prosječnih plaća bit će podržan novim poreznim mjerama, prvenstveno kroz predložene izmjene u oporezivanju dohotka.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist