Aktualno

Godina rekordna, hotelijeri nezadovoljni

Godina rekordna, hotelijeri nezadovoljni

Na sjednici Strukovne grupe hotelijera i ugostitelja pri HGK Županijskoj gospodarskoj komori izneseni su rezultati rada od siječnja do rujna, za novog dopredsjednika izabran je Pavo Jerković, a predstavljen je i Nacionalni plan poticanja zapošljavanja „Stalni sezonac“.

Među podacima koje je, iznoseći rezultate u prvih devet mjeseci, spomenula stručna suradnica za turizam Marica Pulitika, vrijedi istaknuti kako je na području Dubrovačko-neretvanske županije u 2013. godini zabilježeno 1.123.932 dolazaka, što je 11 posto više nego lani, te 5.220.940 noćenja, što je 9 posto više nego lani. Na nacionalnoj razini udio naše županije u broju postelja je sedam posto, a u broju noćenja osam posto.

U Dubrovniku su te brojke još bolje: 642 tisuće dolazaka (13 posto više nego lani) i 2,3 milijuna noćenja (10 posto više nego lani). Kad je riječ o dolascima na području županije, odnos individualnih i organiziranih je 54 prema 46 posto, a u noćenjima je odnos 56 naprema 44 posto u korist individualnih.

Zanimljivo je bilo čuti i usporedbu u prosječnom broju dana boravka, po kojoj je Dubrovačko-neretvanska županija pri dnu s prosječnih 4,7 dana. Lošija je jedino Ličko-senjska županija (4,2), najbolja je Istarska županija s 6,7 dana, a hrvatski prosijek je 5,4 dana.

Vodeća strana tržišta u županiji po broju noćenja su tržište Ujedinjenog Kraljevstva (14 posto, 19 posto više nego lani), Savezne republike Njemačke (10 posto, rast od 9 posto u odnosu na lani) te Poljske (9 posto, 21 posto više nego lani). Inače, najveći rast zabilježen je iz Norveške (45 posto) i Poljske (21 posto), a najveći pad u odnosu na lani zabilježen je s tržišta u Rusiji (24 posto manje).

Pritom je zanimljivo primjetiti odnos prema 2005. godini. Tada su, na primjer, vodeća nacija bili Francuzi sa 728 tisuća noćenja, a ove godine ih je 415 tisuća. S druge strane, Britanci su 2005. godine ubilježili 480 tisuća noćenja, a ove godine 712 tisuća, dok je Poljaka u odnosu na 2005. godinu gotovo tri puta više (157 tisuća – 455 tisuća). Što se tiče Dubrovnika, najviše noćenja zabilježili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva (455 tisuća, 18 posto više nego lani), a slijede ih Francuzi (176 tisuća, 3 posto manje nego lani) i Nijemci (151 tisuća, jednako kao lani). Najveći 'skok' u noćenjima zabilježili su Norvežani (46 posto), Amerikanci (39 posto) i Australci (31 posto).

Što se tiče hotelijera, u prvih devet mjeseci su (barem oni koji su sudjelovali u anketi) zabilježili jedan posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz isti broj postelja. Hoteli na području županije devet mjeseci ove godine u prosijeku su radili 225 od mogućih 273 dana. Prosječna iskorištenost kapaciteta u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica bila je 55 posto ili 151 dan pune zauzetosti, kao i prošle godine, a u hotelima s 2 i 3 zvjezdice je 47 posto ili 129 dana, tri dana manje nego lani.
– Po broju ostvarenih noćenja do rujna, ovo je najbolja poslijeratna turistička sezona u županiji, gradu Dubrovniku, te u općinama Orebić, Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje, dok u Korčuli nije – istakla je u zaključku Marica Pulitika.

Predsjednik Strukovne udruge Željko Miletić istaknuo je kako se rezultati 'možda čine bajni, ali gledano kumulativno hotelijeri su u minusu'. Kao poseban problem istaknuo je povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto.
– Kakvu poruku šaljemo? Tko će htjeti ulagati, ako nam se PDV svako malo mijenja? Ne sjećam se kad sam zaposlio mladu osobu s fakultetom, to me zbilja pogađa – kazao je Miletić, na što se nešto kasnije osvrnuo ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dasen Jasprica ocijenivši takvu izjavu 'nedopustivom'.
– Poznato je da se prvo smanjuju troškovi radne snage – dodao je Jasprica, na što mu je Miletić replicirao kako 'ova Vlada, kao i one prije nje, nisu pokazale razumijevanje za hotelijere'.

Pero Matić iz Hotela Plat, čestitavši kolegama na postignutim rezultatima, upitao je zašto se u analizi 'krije podatak' o odnosu broja stalnozaposlenih i sezonaca.
– Matiću, državni si hotel. Bit ćeš privatni pa ćeš pričati drukčije – odgovorio mu je Miletić.

Vlaho Margaretić iz Hilton Imperijala naznačio je problem zimske sezone istaknuvši kako hoteli koji rade zimi u tom razdoblju 'istope' ljetnu dobit. Predstavnik turističkih agencija Stanko Ljubić kazao je kako su 'Britanci izvukli Ruse i Turke'.
– Zbog promjene PDV-a očito ćemo morati više raditi, a profit će nam biti manji. Vjerujte da je u agencijama puno lošija situacija nego u hotelima – kazao je Ljubić.

Vlaho Đurković iz Lučke uprave Dubrovnik na probleme hotelijera osvrnuo se 'kao građanin'.
– Zašto ovdje ne vidim predstavnike gradske Turističke zajednice, koji bi nam trebali biti podrška? Ništa ne radimo i ne razmišljamo o sutra. To je naša najveća pogreška – kazao je Đurković.

Članovima Strukovne udruge predstavljen je program HZZZ-a „Stalni sezonac“. Riječ je o osobama koje su 'kontinurirano u radu provele najmanje šest mjeseci kod jednog poslodavca, a radit će još najmanje tri sezone, a prethodno je radio bez ozbira je li imao status stalnog sezonca'.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist