Kultura

GLUMAČKA SKUPINA MHAT / NAGRADNA IGRA Vodimo vas na ‘Ne ostavljajte voljene’!

GLUMAČKA SKUPINA MHAT / NAGRADNA IGRA Vodimo vas na 'Ne ostavljajte voljene'!
Processed with VSCOcam with 4 preset

Sinoć u prepunom kazalištu Marina Držića odigrana je predstava glumačke skupine MHAT pod redateljskom palicom Viktora Rižakova – PLATONOV. SUSRET PRVI, a večeras na programu Dubrovnik Art Foruma moći ćete pogledati Ne ostavljajte voljene u režiji Georgij Surokova.

DuList vas vodi na večerašnju izvedbu, odnosno dijeli dvije ulaznice. Javite nam se na info@dulist.hr, napišite ime, prezime i kontakt i možda baš Vi osvojite ulaznice za ‘ne ostavljajte voljene’!

‘Ne ostavljajte voljene’ Aleksandara Volodina naslov je koji neizostavno treba biti na repertoaru majstorske radionice Viktora Rižakova. U režiji samog Rižakova igrao se na sceni MHT-a više od deset godina uz sudjelovanje triju generacija studenata. Možda bi u njoj igrali i neki od današnjih studenata Radionice, ali je sudbina odredila drugačije. Sada se ovom dramskom tekstu okrenuo mladi latvijski redatelj Georgij Surkov. Predstavu je stavio u okvir 70-ih godina prošlog stoljeća, vjerno reproducirajući estetiku, teksturu, glazbeni i vizualni prikaz. Pri tom, na upravo paradoksalan način, predstava poprima izrazito suvremen izraz.

Redatelj se odlučio znatno skratiti dramski tekst, tretirajući ga zakonima filmskog scenarija – brza montaža, lijepljenje. Slijedeći ritam današnje Moskve, pred gledateljima lete beskrajne priče rastava, razvoda. Što se više bliži kraj, ljudi sve brže, ‘lakomislenije’ i ciničnije napuštaju jedni druge. Rastaju se. Dijele svoju imovinu. Psuju. Sve je to nevažno. Važno je ono što je uokolo – ples, glazba, veselje. Glavnu ulogu ima najavljivač koji svojim “šalama i pošalicama” otvara svaki sljedeći čin. “Bolje je ne misliti.” Ne razmišljati o tome što si sada loše učinio, što si radio. Kako tvoja brzopletost može uništiti nešto što je važno. Takvo je vrijeme, takvi su ritmovi. Glumci sve rade na očigled.

Scenski prostor sklapa se pred našim očima istom brzinom kojom i junaci predstave ‘prerađuju’ svoje sudbine. Sastavlja se i rastavlja. To je priča generacije. Dvadesetogodišnji mladić i djevojka još uvijek nisu imali velikih životnih gubitaka. I čini se da je sve još uvijek pred njima, sve je još moguće promijeniti – o ‘lošem’ je bolje jednostavno ne razmišljati. Sve je ovo skica, a sutra ćemo početi život iznova. Ili je rastava samo za zabavu. Završni dio raspliće se lakoćom. Samo je potrebno nekome prići, napraviti prvi korak. Ništa nije nestalo. Ne ostavljajte voljene. Razmislite o tome.

Ulaznice: 10kn za sve predstave, svi ste pozvani!
Sve informacije možete dobiti na blagajni Kazališta, u radnom vremenu blagajne: 9-12h i 18-20h, +385 20 321 088

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist