Županija

GLEDAM SVOJE KONAVLE Stanje uređenosti i sklad prostora saznat će se početkom prosinca

GLEDAM SVOJE KONAVLE Stanje uređenosti i sklad prostora saznat će se početkom prosinca

‘Gledam svoje Konavle’ projekt je kojim se želi podići svijest lokalne zajednice o potrebi poboljšanja razine uređanja i sklada u ruralnom prostoru Konavala, educirati lokalno stanovništvo kako bi se odgovornije ponašali u gospodarenju otpadom i kako bi pravilnije i skladnije uređivali privatne i javne površine čime će se doprinijeti unapređenju kvalitete prostora za posjetitelje, ali i za lokalno stanovništvo.

Tako je Agroturizam Konavle ovog ponedjeljka u Čilipima predstavio stručni tim koji je zadužen za realizaciju ovoga projekta kojeg čine doc. dr. sc. Ines Hrdalo – krajobrazni arhitekt sa Sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. David Kabalin, dia – specijalist za zaštitu spomenika i lokaliteta, Anita Trojanović, mag. ing. prosp. arch. – Studio LandA d.o.o. i Jelena Gale Pregelj, mag. oec. –iz udruge Agroturizam Konavle.

Oni će u narednom razdoblju terenski obići osnovne prometnice u Konavala te će metodom zapažanja prostora uz prometnice evidentirati stanje i izraditi fotodokumentaciju. Potom će se napraviti analiza i ocjena zatečenog stanja, izrada foto elaborat. Dobiveni rezultati će se prezentirati početkom prosinca kada je planirano provesti i stručno predavanje ‘Stanje uređenosti i sklada prostora Konavala s preporukama i modelima razvoja’.

Za uspješnost ovoga projekta od izuzetne je važnosti komunikacija s lokalnim stanovništvom i koordinacija dionika u lokalnoj zajednici koji mogu pridonijeti rješavanju spornih elemenata u prostoru koji narušavaju sklad konavala kao destinacije izvrsnosti u ruralnome turizmu.

Projekat se provodi uz podršku Zračne luke Dubrovnik i u suradnji s Općinom Konavle. Današnjem predstavljanju su, osim predstavnika Agroturizma Konavle i stručnog tima bili prisutni i resorni pročelnici u Općini i Županiji Perica Pušić i Ivo Klaić, kao i veći broj stanovnika Konavala koji su ocijenili ovu temu kao posebno značajnu za dizanje ukupne kvalitete života na ovom prostoru.

Projekt ‘Gledam svoje Konavle’ je zamišljen kao višegodišnji projekt koji će se provoditi svake godine u proljetnom ili jesenskom terminu sa stalnom nadogradnjom i jačim edukativnim karakterom upotpunjen ekološkim akcijama.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist