Natrag
17.12.2018 06:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

Glazbena svečanost u čast Milki Trnini

30.7.2013 @ 9:08 Baldo Marunčić Kultura

Podijelite:

Programom pod nazivom „Hommage à Milka Trnina“ u izvođenju prvakinje opere HNK u Zagrebu Dubravke Šeparović Mušović uz glasovirsku pratnju Đorđa Stanettija, Dubrovačke ljetne igre dostojno su obilježile 150. obljetnicu rođenja ove legendarne hrvatske operne dive, sinoć, 29. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Hommage Milki Trnini je ujedno i hommage Wagneru, s obzirom da su kritičari njezina doba smatrali da je Milka Trnina Wagnerove junakinje pjevala baš onako kako je to Wagner zamišljao, pa je prvi dio koncerta bio u znaku upravo tog skladatelja, počevši s pet pjesama na stihove Mathilde Wesendonck, a nastavivši se uvertirom “Tristana i Izolde“ da bi bio okončan prizorom iz „Parsifala“.

Drugi dio je donio Schönbergovu „Pjesmu šumske golubice“ te Gotovčeve „Pjesme čeznuća“. Dubrovkinja na europskim pozornicama i miljenica festivalske publike Dubravka Šeparović Mušović majstorski i nadahnuto je vladala pozornicom što je publika prepoznala i nagradila snažnim pljeskom. Uslijedio je bis, i to Izoldina pjesma nad mrtvim Tristanovim tijelom, završna scena Wagnerove opere „Tristan i Izolda“.

Dostojna pratnja bio je Đorđe Stanetti koji je zamršenu fakturu Wagnerove muzike pretvorio u savršenu podlogu za sveukupnu dojmljivu izvedbu u koju su osjetno oboje izvođača bili emocionalno potpuno angažirani i s uspjehom priuštili nezaboravan doživljaj publici u Dvoru.

„Godina Milke Trnine“ obilježava se diljem zemlje pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Iva Josipovića, a na prijedlog Općine Križ koja dostojno baštini uspomenu i nasljeđe sugrađanke Milke Trnine. U cilju obilježavanja jubilarne, 150. godišnjice rođenja ove najveće hrvatske sopranistice i jedne od najvećih u povijesti opere uopće, diljem Hrvatske i Europe izvode se brojni koncerti i drugi programi u njenu čast.

Dubrovačke ljetne igre čestitkama su se pridružile ovim recitalom Dubravke Šeparović Mušović s istaknutim pijanistom Đorđem Stanettijem.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana