DuList IN

Glazba ih jednostavno podiže!

Glazba ih jednostavno podiže!

'Život bez glazbe je zabluda.' – rekao je čak i poznati nihilist Frederich Nietsche. Mnogo je primjera o važnosti glazbe i njenoj ulozi u društvu i životu čovjeka. Glazba je pokretala i pokreće društvene događaje, povezuje ljude, stvara povijest, smješta se unutar drugih umjetnosti, ulazi u sve "pore" čovječanstva.

Često je u pozadini neke radnje ni ne primjećujemo, a sama po sebi donosi brojne svrhe – od estetsko-zabavljačke, pa do ceremnijske, komunikacijske, religijske, terapijske i brojnih drugih svrha. Glazbi se prilagođavamo i samim svojim tijelom – naš prirodni ritam usklađuje se u trenu sa zvukom koji stiže izvana, stvarajući tako savršeni sklad i harmoniju koja nam u tom istom trenu – "paše". Mnogi ljudi, čim otvore oči, upale nešto "da im svira". Naravno, neki jedva čekaju i da izgase "buku" u pozadini. Glazba nas prati u autu, na poslu, pri tuširanju, doručku, ona  uvodi u san…

Glazba je umjetnost koja nas opušta i često oplemenjuje. Svatko od nas je u sebi izgradio neki glazbeni stil ili žanr koji mu najviše odgovara, ovisno o trenutku i vremenu, kao naravno i o našim trenutačnim osjećajima. Tako netko voli rock, netko jazz, netko pak blues ili pop, netko narodnu glazbu,dok neki uživaju u klasičnoj glazbi. Izbor ovisi i o našem karakteru, socijalnim i društvenim aspektima, te o okolini. Stoga smo za ovaj broj duLista pitali nekoliko poznatih Dubrovčana koju vrstu glazbe slušaju…

LUKO MUSLADIN
Nemam baš vremena slušati glazbu
Slušam svašta. Većinom ono što puštaju na radiju, dok se vozim u autu. Također volim poslušati dobar rock, na tragu onoga što je nekad bilo, kao i dalmatinske zabavne obrade klapskih pjesama, ali općenito nemam baš vremena slušati glazbu. – Luko Musladin vlasnik restorana u Orsanu

 

ANDRO VIDAK
Slušam sve što nije šund
Naravno da slušam glazbu, zapravo prošao sam sve faze slušanja, tako da vam ne mogu reći sve što slušam. Slušam sve što nije šund. A zna se što je šund, odnosno jasna je granica između šunda i glazbene umjetnosti. Pošto sam i sam glazbenik, mogu reći da mi šund ide na živce, sve što je šund jednostavno me iritira, jer je to ruganje s glazbenom umjetnošću. Volim poslušati dobar jazz, blues, etno, ono što slušaju ljudi mojih godina. – Andro Vidak, voditelj udruge Ambijent Croatia koja organizira Mali glazbeni festival Park Orsula.

 

TEREZINA ORLIĆ
Dobra glazba me diže!
Slušam sve i jednostavno ne mogu izdvojiti  neku posebnu vrstu glazbe. Dakle, od klasike, rocka do dobre klapske pjesme. Naravno, sve ovisi o trenutku, danu, mome trenutnom raspoloženju. A svaka dobra glazba me diže – Terezina Orlić, predsjednica HGK Županijske komore Dubrovnik.

 

ĐIVO DRAŽIĆ
Slušam soul, funk, jazz
Slušam soul, funk, jazz. Ta mi glazba i taj ritam najviše odgovaraju i podižu me, provociraju na emocije, i bliski su mom karakteru. Moram reći da kad čujem tu vrstu glazbe uvijek pojačam radio, a ostalu vrstu glazbe jednostavno ignoriram. – restaurator Đivo Dražić..

 

ZRINKA LUCIANOVIĆ
Ne mogu zamisliti život bez glazbe
Ne mogu zamisliti život bez glazbe i slušam, ovisno o raspoloženju, različite vrste glazbe. Raspon je širok, od Sade i Adele do Elle Fitzgerald i Billie Holiday, preko klasike do mjuzikla, klapa i fada ili recimo Queen i Leb i sol i neizostavni David Bowie. Jednostavno, volim svu onu glazbu od koje se osjećam dobro. – voditeljica ureda Uprave i odnosa s javnošću Maestrala Zrinka Lucianović.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist