Hrvatska

Glas poduzetnika organizira potpisivanje peticije ‘Stop nepotrebnim nametima!’

Porezna lista srama

Udruga Glas poduzetnika odlučila je organizirati potpisivanje peticije STOP nepotrebnim nametima kojom se traži ukidanje obvezne članarine u HGK-u, HOK-u i TZ-u. Također, traže i ukidanje ili smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, obrtnike i građane.

Parafiskalni nameti su neporezna davanja, odnosno različite naknade koje su nametnute od strane države. Iako se nazivaju ‘neporeznima’ imaju jednake ekonomske učinke na poduzetnike, obrtnike i građane kao i porezi. Ističu da su 2019. godine poduzetnici, obrtnici i građani platili više od 9 milijardi kuna za preko 500 parafiskalnih nameta. Među parafiskalne namete svrstavaju se i obvezne članarine koje su poduzetnici prisiljeni plaćati Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori te turističkoj zajednici. Udruga Glas poduzetnika ima nekoliko zahtjeva:

– Tražimo da članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori bude dobrovoljno. Tražimo da se ukine plaćanje članarine TZ-u. Tražimo drastično smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta. Postulat UGP-a je jasan – #ManjiPorezi! – poručili su.

– Ova peticija nije samo glas poduzetnika, nego cijelog društva koje je opterećeno nepotrebnim nametima. Želimo da vlast vidi i čuje koliko ljudi smatra da su ovakvi nameti pljačka građana ove države i da bude prvi konkretan korak prema njihovom ukidanju ili značajnom smanjivanju! – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika.

Potpisivanje peticije će početi u srijedu, 30. rujna u 12 sati tijekom akcije ugostitelja ‘3 do 12’ na sljedećoj poveznici.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist