Kultura

“Gitaristička kraljevska obitelj” u petak u Dvoru

"Gitaristička kraljevska obitelj" u petak u Dvoru

Svjetski proslavljen gitaristički kvartet Los Romeros nastupit će u sklopu Vip programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara u petak, 10. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora.

Los Romeros čine članovi slavne gitarističke obitelji Romeros – Celin, Pepe, Lito i Celino. Kvartet je 1960. godine osnovao Caledonio Romero sa svojim sinovima, a do danas su nastupili diljem svijeta na najprestižnijim pozornicama i s najuglednijim orkestrima. Izdali su brojne nosače zvuka, a 2007. godine su za svoje umjetničko postignuće nagrađeni i Grammyjem. Ovu svoju koncertnu 2012./13. sezonu posvetili su stotoj godišnjici rođenja svog oca, djeda i osnivača ansambla, slavnog gitarista Celedonija Romera.
 
Na repertoaru su djela mahom španjolskih skladatelja koja spadaju u najpopularniji i najcjenjeniji gitaristički repertoar. Tako će biti izvedeni – veseli Preludij Chapí y Lorenteove zarzuele La Revoltosa; popularna Misionera argentinskog skladatelja Fernanda Bustamantea; tri plesa (Alegrias, Tango i Zapateado) iz Suite Andaluze koju je Celedonio Romero napisao inspiriran živopisnim tradicionalnim plesovima iz raznih krajeva svijeta te njegova Los Maestros, trostavačna skladba koju je posvetio svojim sinovima; zatim Jota (ples sjeverne Španjolske koji je inspirirao mnoge skladatelje) iz opere La Dolores španjolskog skladatelja Bretóna y Hernándeza.
 
U drugom dijelu programa uslijedit će izvedba četiri stavka –  Chanson du toréador, Habanera, Séguedille i Chanson bohème, iz Carmen suita, najuspješnijih dijelova Bizetove opere Carmen; zatim serenada Granada, prvi stavak Suite española, op. 47 španjolskog skladatelja Isaaca Albéniza; potom Fandango i Bulerías koje je autor Pepe Romero posvetio Sabicasu, jednom od najvećih gitarističkih majstora flamenca.
 
Uslijedit će Preludij br. 1 u e-molu velikog brazilskog skladatelja Heitora Ville-Lobosa, u čija su djela utkani ritmovi i melodije brazilske narodne glazbe, dok će na kraju biti izveden ulomak iz zarzuele La boda de Luis Alonso španjolskog skladatelja Giméneza y Bellida.
 
Ulaznice su dostupne online na festival-dubrovnik.hr te u prodajnim uredima u Festivalskoj palači i na Stradunu po cijenama od 100, 125, 150, 200, 250, 300 i 400 kuna.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist