Kultura

GERANIUM PREMIJERNO NA IGRAMA Priča o samoći, o onima koje ne vidimo i ne čujemo

GERANIUM PREMIJERNO NA IGRAMA Priča o samoći, o onima koje ne vidimo i ne čujemo

Geranium je priča o samoći. Priča o onima koje ne vidimo i ne čujemo. Upravo iz tog razloga mislim da nas današnji svijet dovodi do tog trenutka da smo sve više otuđeni. Vojnović se s time bavio 1880. i tako komunicira i s nama danas – na konferenciji za medije rekla je redateljica Marina Pejnović o predstavi ‘Geranium’ Iva Vojnovića koja će se na Dubrovačkim ljetnim igrama premijerno održati 20. kolovoza u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Uz Pejnović, konferenciji su prisustvovali i intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, Josipa Vodenac, direktorica PC Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke i dramaturg Ivan Penović.

– Premijera Geraniuma važna je iz dva razloga. Prvi je taj što ova premijera okrunjuje zanimljivu, raznoliku i uspješnu kazališnu sezonu 70. Dubrovačkih ljetnih igara. Drugi razlog, nikako manje važan je činjenica da se radi o praizvedbi Vojnovićevog djela pa time ovaj čin predstavlja partikularan potez ne samo za igre već za čitavo hrvatsko glumište. Tako se sudbina Vojnovićeve novele, koja je zapravo njegovo prvo tiskano djelo iz opusa novela tiskano 1880. u Vijencu pod patronatom i uredništvom Augusta Šenoe, poistovjećuje s ovim uprizorenjem na kazališnim daskama – izjavila je Ruždjak Podolski.

– Kao i prošle godine s Marinkovićem tako i ove godine s Vojnovićem pokušavamo otkriti manje poznate ili zaboravljene dijelove opusa naših klasika. Istodobno smatramo da su upravo adaptacije proznih djela izvrstan način da redatelji i umjetnici oslobode svoj kreativni rukopis i na neki način se pokažu u svojoj punini. U ovom slučaju se radi o vrlo mladoj autorskoj ekipi – podsjetio je Saša Božić.

Redateljica Pejnović pružila je više detalja o liku Mare, ali i temi Geraniuma.

– Mare je jedna osoba koja je sama odlučila i sama se dovela do toga da je odmaknuta. Ona je na neki način odredila svoju sudbinu i upravo je to pitanje što bi bilo kad bi bilo? Stoga je došlo do Otoka. Neovisno o vremenu Mare uvijek isto završava i to je taj Vojnovićev determinizam koji smo htjeli i dodatno pokazati kroz Otok. S druge strane Otok, djelo Antuna Šoljana pokazuje da je čovjek sam i u skupini. Da nije samo sam po sebi kao kod Vojnovića već i da u grupi na kraju dođe do samog sebe – naglasila je.

Pejnović je govorio o izazovima rada s prozom, ali i Geraniumu kao podlozi daljnjeg Vojnovićevog rada.

– Uvijek je poseban izazov adaptirati prozne komade, pogotovo ovaj. Vojnović već u svom prvom radu, a to možemo vidjeti i u kasnijim radovima koliko je on spreman i zna što će se događati u njegovom kasnijem opusu. Ova priča je posebna po tom što ovo nije unikatna dramska radnja, nije priča koju ćemo vidjeti samo kod Vojnovića, ovo je priča o ljudima, konkretno o jednoj mladoj ženi koju. Ovo je priča koja se ponavlja više od drugih specifičnih radnji, mislim da u tome leži njena snaga i problem dramske adaptacije. Kako pokazati ono što svi mi vidimo svaki dan, ali zapravo ne primjećujemo – objasnio je.

Šarić Kukuljica, u ulozi Mare pohvalila je Vojnovićev prikaz ženskog lika, ali i njegovom uvidu u ljudsku svakodnevicu.

– Govorili smo o samoći, o toj drugosti u svijetu pogotovo danas kad narcizam i egoizam prevladavaju. O tome su već u prošlom stoljeću napisane knjige koje su upozoravale na stanje društva i života kojim se krećemo. U tom kontekstu meni je veliki izazov ponovno proraditi propitujući sebe i vrijednosti kroz tekst gdje se danas to samo odricanje, žrtva, a kod Mare ima i pobune može smjestiti da dobije pravi moralni okvir koji se danas ruši na svim poljima. Trebamo se pitati. Živimo zajedno, čopor smo. Živimo jedni za druge i jedni od drugih, a vrlo često izbjegavamo dati jedni drugima sebe – pojasnila je.

Geranium se na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama prikazuje 20., 21., 22., 23. i 24. kolovoza, a karte je moguće kupiti na stranicama festivala ili u Festivalskoj palači.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist