Kultura

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

U utorak u parku UŠ Luka Sorkočević odigrana je treća ovosezonska premijera Dubrovačkih ljetnih igara ‘Geranium’ u režiji Marine Pejnović, a prema istoimenoj ranoj pripovijetci Iva Vojnovića. Predstava je okupila čitavu svitu društvenih i političkih uglednika, među ostalim, ministricu kulture RH Ninu Obuljen Koržinek, gradonačelnika Mata Franovića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marka Potrebicu.

– Ovo je priča o samoći. Samoći koja proizlazi iz nas samih. Samoći koju svojim odlukama proizvodimo. Naravno, da je bitan kontekst, ali zanimljivost Marine sudbine koju igra Doris Šarić Kukuljica je što je ona neovisna o vremenu te bi završila jednako. Tu dolazi do izražaja taj Vojnovićev mrak i determinizam kojeg iznosi i u svojim kasnijim djelima – objasnila je svojevremeno redateljica za čitatelje DuList-a.

Uz Doris Šarić Kukuljicu na festivalskoj pozornici kao Marica zaigrala je Irena Tereza Prpić, Profesor je Nikola Baće, Nike Dajana Čuljak, Pavle Jelena Miholjević, a Luce Tena Nemet Brankov. Tetu tumači Nataša Dangubić, Vlada Marin Klišmarić, Toma, odnosno Oca Filip Detelić, a Zdenka, tj. Majka je Iva Šimić. Dubrovčanin Romano Nikolić je Haron.

– Ono što je meni bila inspiracija prilikom utjelovljenja Mare je što je danas, nažalost, samoća pratitelj mnogih života. Tih Mara je puno oko nas. Međutim, vrlo rijetki su oni koji su ih u ovoj zbrci sposobni primijetiti. Ti prostori samoće ispunjaju se virtualnim što smatram da je uzaludno. Možda sam u krivu, ali vrijeme će pokazati. Danas imamo više maski i bolje prekrivamo naše osjećaje, dok je kod Vojnovića to vrlo čitko i vidljivo – obična priča o jednoj tužnoj osobi – istaknula je Šarić Kukuljica.

Za dramaturško oblikovanje teksta zaslužan je Ivan Penović, Barbara Bourek je kostimografkinja, glazbu potpisuje Josip Maršić, dok je Elvis Butković dizajner svjetla. Maro Martinović pak je jezični savjetnik, a Virginija Bolfek inspicijentica. ‘Geranium’ je na repertoaru Igara još 21., 22., 23. i 24. kolovoza.

Nakon premijerne izvedbe uslijedio je prigodni domjenak u restoranu Poklisar, a tko je sve uživao u dramskoj večeri Iva Vojnovića možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA ‘Mjera’ je najbolji konceptualni pothvat

Dulist

KATE KAPURALICA Ivica Kunčević logičan je izbor u antologijskom nizu legendarne predstave

Dulist.hr

U ČAST AKADEMIKU VEKARIĆU Predstavljanje zbornika radova ‘Dubrovnik u hrvatskoj povijesti’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija