Aktualno

“Gdje su zapele izmjene Zakona o referendumu?”

“Gdje su zapele izmjene Zakona o referendumu?”

Povodom predstojećeg referenduma o golfu na Srđu, nestranačka udruga građana GONG uputila je priopćenje za javnost u kojem upozoravaju na okolnosti i moguće probleme na dan referenduma.

“U kontekstu neuspjelog referenduma u Fužinama i nadolazećeg referenduma u Dubrovniku, GONG ponovo izražava zabrinutost zbog sustavnog izbjegavanja vlasti da primjereno i nedvosmisleno urede zakonski okvir.
 
S obzirom da je radna skupina Ministarstva uprave za izmjene zakonodavstva u izbornom sustavu osnovana još prije godinu dana, te da je prošlog tjedna i saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ponovo podsjetio na potrebu uređenja Zakona o referendumu, očekujemo da Vlada i Ministarstvo uprave daju jasne smjernice i definiraju rok u kojem će nacrt izmjena Zakona poslati u javnu raspravu.
 
U usporedbi s referendumom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniju kojemu se odazvalo 43,5 posto birača, apsurdno je da se odluka na lokalnom referendumu o vjetroparku ne smatra pravno valjanom iako mu se, kao prošlog vikenda u Općini Fužine, odazvalo 46,6 posto birača. Jednaka pravila, na žalost, vrijedit će i za lokalni referendum koji se 28. travnja 2013. održava u Dubrovniku, a mogao bi se dogoditi sličan scenarij kao i u Fužinama.
 
Što se tiče organizacije samog referendumskog dana, odgovornost je Povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma da osigura profesionalan i nepristran rad biračkih odbora u kojem bi bile zastupljene obje strane – zagovarači i protivnici.
 
Nadalje, neophodno je osigurati uvjete za promatranje referenduma svim promatračima političkih stranaka i nevladinih udruga koje djeluju na području neovisnog promatranja izbornih postupaka i referenduma i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava.
 
Odgovornost je Državnog izbornog povjerenstva da Povjerenstvu za provedbu lokalnog referenduma osigura smjernice i upute o konkretnim načinima rješavanja svih navedenih pitanja.
 
U međuvremenu, od lokalnih i nacionalnih medija očekujemo profesionalno izvještavanje u skladu s pravilima novinarske struke, dok Hrvatska radiotelevizija treba konačno objaviti vlastita Pravila o postupanju HRT-a tijekom referenduma.
 
Imajući na umu da uoči lokalnog referenduma nije predviđena „referendumska šutnja“, pozivamo sve aktere ovog procesa da se suzdrže od neprimjerenog pritiska na birače.
 
GONG je na svojim stranicama objavio Analizu referenduma u Hrvatskoj u odnosu na europske standarde te Preporuke za poboljšanje zakonodavnog okvira i provedbu referenduma u Hrvatskoj.”

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist