Aktualno

Gdje su table o čistoći mora?

Gdje su table o čistoći mora?

Obveze koncesionara i tijela lokalne samouprave teme su sastanka o provedbi Uredbe o kakvoči mora za kupanje na plažama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Predstavljen je i Projekt Plave zastave na području DNŽ. 

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. To je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koju sve više turista koristi kao glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Anamaria Paić, iz udruge Lijepa naša, govorila je o uvjetima koje plaža mora zadovoljiti da bi dobila ovu oznaku.

U DNŽ Plavu zastavu trenutno imaju četiri plaže i dvije marine. Radi se o plažama Hotela Osmine, Dubrovnik President, Neptuna i Croatie te Aci marine Dubrovnik i Korčula.

Grilec je govorila o dosadašnjim rezultatima ispitivanja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i  načinima izvještavanja javnosti o kakvoči mora. Napomenula je i da su komentari građana, koje mogu ostaviti na službenim web stranicama Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, više nego dobrodošli.

Naime, ukoliko plaža ima koncesionara, on je zadužen za održavanje plaže. Inače je to dužnost jedinica lokalne samouprave. Jedan od problema s kojima se kupači trenutno susreću je nepostojanje informativnih ploča s podacima o kakvoči mora. Zbog toga se događaju slučajevi poput iznenadnog onečišćenja u Srebrenom prošlo ljeto, prilikom kojeg kupači nisu na vrijeme saznali da more na inače čistoj plaži nije pogodno za kupanje. Trenutno u DNŽ samo četiri gore navedene plaže imaju informativne ploče te će se od ove godine povećati kontrola.

Klaić je ovom prilikom napomenuo da se novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama još čeka te predložio da se Plava zastava i financijski vrednuje kao poticaj dobitnicima ovog priznanja da nastave održavati plaže na istoj razini.
Na sastanku su, javljaju iz Županije, sudjelovali pročelnica za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Nikolina Šišić, voditeljica odsjeka za zaštitu okoliša Branka Martinović-Vuković, voditeljica odjela za okoliš Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Dolores Grilec, Ivo Klaić iz Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo te predstavnice Udruge Lijepa naša koja provodi projekt Plave zastave u Hrvatskoj.
 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist