Aktualno

GDJE JE ‘ZAPELO’ S GOSPODARENJEM OTPADOM? Vraćaju se otpadomjeri, Župa čeka Čistoću, a Konavle kreću u pilot projekt

Do kraja 2019. godine sve jedi­nice lokalne i mjesne samouprave tre­bale bi se uskladiti s Uredbom o gos­podarenju otpadom čije je izmjene i dopune, koje su uvele bitne pro­mjene u Uredbu, Vlada RH donijela 13. rujna. Od tog datuma počeo je teći rok od 90 dana unutar kojih gradovi i općine moraju uskladiti svoje Odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja i zbrinjavanja miješanog i biorazgra­divog otpada, formirati Cjenike svojih usluga te, sukladno novoj Uredbi, pro­vesti zakonsku proceduru za njihovo usvajanje na gradskim, tj. općinskim vijećima. Rok za usklađivanje lagano se približava, a problem je ponaj­prije u tome što cijela Hrvatska kasni uopće s informiranjem građana o raz­vrstavanju otpada. Odlučili smo stoga provjeriti kako informiranje stanov­nika, ali i prilagodba Uredbi teče na području Grada Dubrovnika, u Općini Konavle i Župi dubrovačkoj.

Uredba je, podsjetimo, predvidjela da svaki korisnik, odnosno obitelj ima vlastiti spremnik. No, to je ‘vrlo lako i jednostavno rješenje’ za mjesta i gra­dove koji su u prilici dati vlastiti spre­mnik svakoj obitelji i da ima mjesto gdje će ga držati. To kod nas, rekao je u travnju ove godine za DuList direktor Čistoće Marko Iveković, nije moguće. Upravo je zato na području Grada Dubrovnika Čistoća još u srpnju zapo­čela s provedbom pilot projekta priku­pljanja miješanog komunalnog otpada, u sklopu kojih su na Babinom kuku postavili posebne uređaje, tzv. otpa­domjere čiji je cilj mjerenje količine odloženog otpada iz domaćinstava.

Više pročitajte u tiskanom izdanju DuLista!

Pročitajte još

PUŠILI I PILI U ZRAKOPLOVU Pri slijetanju u Podgoricu privedeno 13 pomoraca, među njima i četiri Hrvata

Dulist

Od ponedjeljka ponovno prometuje i Libertasova linija 17 A

Dulist

Maturanti proslavili svoj dan bez većih izgreda, policija i vatrogasci intervenirali kod Pomorske škole

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija