Aktualno

GDJE JE ‘ZAPELO’ S GOSPODARENJEM OTPADOM? Vraćaju se otpadomjeri, Župa čeka Čistoću, a Konavle kreću u pilot projekt

Do kraja 2019. godine sve jedi­nice lokalne i mjesne samouprave tre­bale bi se uskladiti s Uredbom o gos­podarenju otpadom čije je izmjene i dopune, koje su uvele bitne pro­mjene u Uredbu, Vlada RH donijela 13. rujna. Od tog datuma počeo je teći rok od 90 dana unutar kojih gradovi i općine moraju uskladiti svoje Odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja i zbrinjavanja miješanog i biorazgra­divog otpada, formirati Cjenike svojih usluga te, sukladno novoj Uredbi, pro­vesti zakonsku proceduru za njihovo usvajanje na gradskim, tj. općinskim vijećima. Rok za usklađivanje lagano se približava, a problem je ponaj­prije u tome što cijela Hrvatska kasni uopće s informiranjem građana o raz­vrstavanju otpada. Odlučili smo stoga provjeriti kako informiranje stanov­nika, ali i prilagodba Uredbi teče na području Grada Dubrovnika, u Općini Konavle i Župi dubrovačkoj.

Uredba je, podsjetimo, predvidjela da svaki korisnik, odnosno obitelj ima vlastiti spremnik. No, to je ‘vrlo lako i jednostavno rješenje’ za mjesta i gra­dove koji su u prilici dati vlastiti spre­mnik svakoj obitelji i da ima mjesto gdje će ga držati. To kod nas, rekao je u travnju ove godine za DuList direktor Čistoće Marko Iveković, nije moguće. Upravo je zato na području Grada Dubrovnika Čistoća još u srpnju zapo­čela s provedbom pilot projekta priku­pljanja miješanog komunalnog otpada, u sklopu kojih su na Babinom kuku postavili posebne uređaje, tzv. otpa­domjere čiji je cilj mjerenje količine odloženog otpada iz domaćinstava.

Više pročitajte u tiskanom izdanju DuLista!

Pročitajte još

MARE I LEONA U ĐIRU Naselje u kojem je Mario Hezonja napravio prve košarkaške korake

Dulist

OSMIJEH IZNAD OBLAKA Croatia Airlines ugostila djecu i njihove udomitelje na letu za Dubrovnik

Dulist

PLASIRALI FOTKU IZ VELJAČE Ima smeća, ali nema ga na tone

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija