Hrvatska

GDJE JE NAJVEĆA PLAĆA Što mislite kako stoji Dubrovnik na ovoj listi?

GDJE JE NAJVEĆA PLAĆA Što mislite kako stoji Dubrovnik na ovoj listi?

U zadnjem kvartalu 2015. godine, prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.214 kuna, što je za 3% manje nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća je niža za 4%, pokazuje istraživanje portala MojPosao.net.

Gledajući cijelu 2015. godinu, prosječna plaća iznosila je 5.381 kunu što je 1% više u odnosu na plaću u 2014. godini.

Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 128% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (80% više od prosjeka), ljudskih potencijala (+38%) te informacijskih tehnologija (+33%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-43%), pomoćnim zanimanjima (-39%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-35%).

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 9% višu plaću od žena, što je ista razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 15% više od prosjeka i iznose u prosjeku 5.990 kuna.

Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2015. zabilježene su ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 20% ispod prosjeka te Brodsko-posavskoj županiji; također 20% niže od prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka te iznosi 5.968 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist