Aktualno

Gastronomski trend su izvorna, regionalna jela

Gastronomski trend su izvorna, regionalna jela

U sklopu Festivala vina i gastronomije Dubrovnik 2013., koji se drugi dan održava u hotelu Lacroma, predavanje na temu „Dubrovačka gastro kvaliteta-razvoj i novi trendovi“ održao je profesor  Josip Žuvela.

Na samom početku radnog dana pročelnik UO  za podruzetništvo, turizam i more Milan Perić nakon što je čestitao Međunarodni dan žena, uputio je kritiku onima koji nisu sudjelovali na Festivalu jer je namijenjen svima za educiranje, osvježavanje zvanja i upoznavanje s inovacijama.

– Prije 4 godine uveli smo novi projekt a to je Dubrovačka gastro kvaliteta. Preporučam svima da se potrude i dobiju plaketu Dubrovačka gastro kvaliteta – poručio je Milan Perić.
– Prije 10-ak godina prilikom pozicioniranja usluga u Gradu, razmišljali smo što učiniti i kako pomoći ugostiteljima. Tada 97 posto njih nije imalo adekvatnu stručnu spremu, a prije 20-ak godina na Prijekome bile su svega 2 kuharice s adekvatnom stručnom spremom – istaknuo je uvodno Josip Žuvela.    

– Prilikom procesa dobivanja Dubrovačke gastro kvalitete, stručnjaci izlaze u objekt, snimaju stanje. Dolazak u objekt nije najavljen. Ukoliko je dobiju, ugostitelji na vratima ili prozorima svojih objekata dobijaju naljepnicu, a Dubrovačka gastro kvaliteta ima web stranicu koju gosti otvaraju– istaknuo je Žuvela.  Također je iznio rezultate istraživanja njemačkog časopisa za istraživanje, koji je ispitivao gastronomske trendove u Europi i budućnosti.

– Anketirano je 250 kvalitetnih hotela u Europi, odnosno srednje luksuzne kuće sa 100 mjesta. Anketirani gastronomi su dali nekoliko svojih gastronomskih viđenja, a njihovi stavovi su podijeljeni u nekoliko kategorija: trendovi, razvoj, doživljaj, servis i troškovi – naglasio je Žuvela. Prema njegovim riječima čak 92 posto ispitanika istaknuli su kako se gastronomski trendovi mogu svesti na lagana izvorna jela, ukusno pripremljena. Gurmanska jela ustupaju mjesto regionalnoj kuhinji nešto modernije pripremljenoj.
– Eko trendovi će biti sve više u porastu. Napušta se vizija restorana kao gastronomski hram. U nas je to Nautika, ali ne treba ih pet. Možda jedan ili dva – naglasio je Žuvela. Važan je i doživljaj napomenuo je dodavši:

– Na temelju kvalitete gastronomije, moramo stvoriti doživljaj, koji ne predstavlja samo užitak u jelu i piću.
Što se pak tiče servisa odnosno osoblja, posebno je izdvojio kvalitete poput stručnosti, ljubaznosti, brzine, ležernosti, stručnosti i jednostavnosti.

– Gosti se nikako ne smiju prevariti. A ja znam čuti kako neki kažu „Uspio sam im prodati nešto što to nije“. To je prostitucija – pojasnio je.

– Dakle, moramo biti drugačiji od drugih. Godinama smo isti, a imam osjećaj da su prodajne karte tiskane kod istih radnji, od istih autora. Ajmo biti različiti – poručio je Žuvela.

– U nas stalno žmiga „profit, profit“ koji često gazi dostojanstvo čovjeka i struke. Ajmo kupiti namirnice u prvoj butizi, gdje naše majke idu u kupnju, i od njih napraviti vrhunska jela. Imamo popis što je 1765. Knez davao na prijemu, što su jeli gospari. Gosti su inače jako osjetljivi na cijeni, a danas se postavlja pitanje trebamo li biti jeftiniji ili skuplji s obzirom na PDV koji je pao. Ma ne moramo biti ni skuplji ni jeftiniji, moramo biti bolji. Gost troši oko 71 euro dnevno u Europi, a mi još uvijek nismo dosegnuli 50 eura dnevno – napomenuo je.

Dodao je kako mu je projekt Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta iznimno drag.

– No jako malo prizvoda nosi ovaj certifikat. U Europi se čak razmišlja da se na proizvodima uvedu novi podaci o tome odakle potječu živežne namirnice – naglasio je. Također je napomenuo kako su neizostavni dio gastronomije autohtona vina.

– Malo koja županija u RH se može pohvaliti tolikim brojem i kakvoćom vina. Učinite da naša vina budu zastupljena na prvom mjestu jer govoriti o gastronomiji bez vina nije dobro – zaključio je profesor Žuvela.    

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist