DuList IN

‘GAME OF THRONES’ I ‘DIG’ Kreću snimanja po Dubrovniku

Game of Thrones

Prošlog je tjedna u Splitu počelo snimanje pete sezone Igre prijestolja, trenutno jedne od najpopularnijih televizijskih serija na svijetu, koja je 66. dodjelu nagrada Emmy zaključila s četiri osvojene statue (najbolji dizajn produkcije, kostimografija, prostetička maska i vizualni efekti).

Snimanja Igre prijestolja održavat će se na više lokacija, i to u Splitu i okolici, Šibeniku i Dubrovniku. Peta sezona donosi događaje adaptirane prema Gozbi vrana i Plesu zmajeva, četvrtoj i petoj knjizi iz serijala Pjesme leda i vatre Georgea R. R. Martina. Ovo je već četvrta sezona za redom koja se snima na lokacijama u Hrvatskoj. Servisni producent je Embassy Films iz Dubrovnika, a snimanje će trajati sve do 5. listopada.

Također, u ponedjeljak 1. rujna krenulo je snimanje prve sezone nove američke mini-serije Dig Universal Cabel Productionsa, koja će se prikazivati na USA Networku. Dig u šest epizoda prati američkog agenta FBI-ja koji istražuje ubojstvo u Jeruzalemu, ali nailazi na urotu staru dvije tisuće godina.

Zbog recentnih sukoba između Izraelaca i Palestinaca, snimanje je premješteno u Hrvatsku, pa će Split, Trogir i Dubrovnik zamijeniti lokacije u Jeruzalemu u kojem se odvija radnja. Zanimljivo je da je zbog tih razloga došlo i do promjena u scenariju pa Hrvatska neće samo „glumiti” izraelske lokacije, nego će i dio radnje serije biti smješten kod nas. Snimanje je planirano do 16. rujna, a servisni producent za seriju je također Embassy Films.

Tvorci serije su Gideon Raff (producent Domovine) i Tim Kring (jedan od tvoraca Heroja), a glavne uloge tumače Jason Isaacs (Lucius Malfoy iz serijala Harry Potter) i poznata hollywoodska glumica Anne Heche. Nastupaju i Alison Sudol, Regina Taylor, David Costabile i Omar Metwally, a redatelj je S. J. Clarkson.

Mjere poticaja u filmskoj i televizijskoj produkciji uvedene su 2012. godine, te ih je u prve dvije godine koristilo ukupno deset međunarodnih produkcija, koje su potrošile preko 12 milijuna eura (preko 90 milijuna kuna) na hrvatske proizvode i usluge. Povrat uloženih sredstava je u istom razdoblju iznosio oko 17,5 milijuna kuna. U prvih osam mjeseci 2014. godine za mjere poticaja se prijavilo ukupno osam novih projekata, najavljujući ukupnu lokalnu potrošnju od preko 85 milijuna kuna, odnosno preko 11 milijuna eura. Očekivani povrat investicije iznosit će gotovo 17 milijuna kuna, odnosno nešto više od 2 milijuna eura.
HAVC.hr

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović