Kultura

GALERIJA MALA Slavljenička izložba Josipa Pina Trostmanna otvorena u Zagrebu

U ‘Galeriji Mala’ u Zagrebu u petak se otvorila izložba ‘Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme’ dubrovačkog akademskog slikara Josipa Pina Trostmanna.

Ovom se izložbom ujedno slavi i obilježava osamdeseti rođendan dubrovačkog koloriste.

Inače, ‘Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme’ naziv je obljetničke i slavljeničke izložbe dubrovačkog akademskog slikara Josipa Pina Trostmanna, koja je ovo ljeto otvorena u sklopu Igara, u atriju palače Sponza. Osim obilježavanja 80. rođendana, izložbom je Trostmann proslavio i 55 godina od diplome na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Josip Pino Trostmann rođen je 1938. godine u Dubrovniku, gdje i danas živi i stvara. Već kao desetogodišnjak počeo je pohađati večernju školu portreta Iva Dulčića. Godine 1963. diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đura Tiljka i Iva Režeka, a pedagoškim radom tijekom kojega je odgojio mnoge danas afirmirane umjetnike bavio se od 1968. godine do umirovljenja.

Jedan je od najstarijih živućih i ujedno ‘najdubrovačkijih slikara’, a grad Dubrovnik je njegov prepoznatljiv motiv. Dobitnik je nagrada Grada Dubrovnika i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi.

Foto: KM

Pročitajte još

VIDEO/FESTIVAL SENTIMENTO Dubrovčani uživali u evergreenima uz ‘Tri tenora’ i DSO

Dulist

DESETO UMJETEONSTVO NA PORPORELI Školarci i Convivo oduševili publiku

Dulist.hr

TRI MJESECA DJEČJEG TRUDA Otvorena izložba polaznika Likovne radionice

Dulist.hr