Kultura

GALERIJA MALA Slavljenička izložba Josipa Pina Trostmanna otvorena u Zagrebu

GALERIJA MALA Slavljenička izložba Josipa Pina Trostmanna otvorena u Zagrebu

U ‘Galeriji Mala’ u Zagrebu u petak se otvorila izložba ‘Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme’ dubrovačkog akademskog slikara Josipa Pina Trostmanna.

Ovom se izložbom ujedno slavi i obilježava osamdeseti rođendan dubrovačkog koloriste.

Inače, ‘Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme’ naziv je obljetničke i slavljeničke izložbe dubrovačkog akademskog slikara Josipa Pina Trostmanna, koja je ovo ljeto otvorena u sklopu Igara, u atriju palače Sponza. Osim obilježavanja 80. rođendana, izložbom je Trostmann proslavio i 55 godina od diplome na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Josip Pino Trostmann rođen je 1938. godine u Dubrovniku, gdje i danas živi i stvara. Već kao desetogodišnjak počeo je pohađati večernju školu portreta Iva Dulčića. Godine 1963. diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đura Tiljka i Iva Režeka, a pedagoškim radom tijekom kojega je odgojio mnoge danas afirmirane umjetnike bavio se od 1968. godine do umirovljenja.

Jedan je od najstarijih živućih i ujedno ‘najdubrovačkijih slikara’, a grad Dubrovnik je njegov prepoznatljiv motiv. Dobitnik je nagrada Grada Dubrovnika i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi.

Foto: KM

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist