Natrag
26.4.2018 11:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

GALERIJA ALUMINIJ Tonko Smokvina izlaže u Mostaru

29.11.2016 @ 6:36 Dulist Kultura

Podijelite:

Ukupno 28 radova suvremene apstrakcije 36-godišnjega hrvatskog akademskog slikara iz Dubrovnika Tonka Smokvine, uokvirenih pod imenom Nemir, bit će pokazano mostarskoj publici, na svečanosti otvorenja njegova samostalnog postava u Galeriji Aluminij, u utorak, 29. studenog u 19 sati.

Izložba, nakon Metkovića i Zagreba, u Mostar dolazi u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij, zagrebačke Moderne galerije, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Ustanove za kulturu i šport Metković, te Gradskoga muzeja Vukovara. U Salonu 1 Galerije Aluminij ostat će otvorenom do 9. prosinca, a sljedeće godine putuje i u Vukovar.

Povjesničar umjetnosti dr. sc. Antun Karaman Smokvinovo je stvaranje ocijenio uspješnim spojem suvremenosti i tradicije, dok je njegov mlađi kolega Marin Ivanović ovaj postav nazvao suvremenom apstrakcijom, promišljenom, s jasnim osjećajem za boju i prostor.

– Smokvina je slikar sklon eksperi­mentiranju s bojom, zapravo sklon raščlambi svjetla i njegovih mijena, i vehementnoj gestualnosti, te ekspresionističkomu tretmanu forme kojima je, uspješno povezujući suvremenost s tradicijom, otvorio put prema vlastitosti. Smokvinin forte odnosom je prema boji i pot­punom slobodom u izrijeku. U izboru načina rada, blizak je već pomalo zaboravljenim iskustvima europskoga i američkoga apstrak­tnoga ekspresionizma koje hrabro spaja s tradicijskim načinom rada (slikanje akrilom na platnu) i stilizira­nom figurativnošću forme: predmetnost koju slika predmetnošću je koju gleda – zapisao je dr. Karaman u kataloškomu osvrtu, dometnuvši kako je Smokvinino slikarstvo uvijek osobnim egzistencijalnim silnicama oboje­no i nadasve asocijativno.

Drugi pisac kataloške ocjene Marin Ivanović, pak, ističe kako je Tonko zakoračio prema apstrakciji i ostvario kvalitativni pomak u evoluciji svojega slikarskog bića.

– Ciklus se, tijekom gotovo tri godine nastajanja i nadopunjavanja, mije­njao. Veće površine boje, pojednostavljiva­nje i pročišćenost, počeli su ustupati mjesto složenijim kompozicijama koje su bile zasi­ćenije i bojom i oblikovnim čimbenicima. Zajedničko radovima iz ovoga ciklu­sa nedvojbeno je poznavanje likovnih na­čela i tehnika, boje, volumena, kompozici­je, prostora, ponuđenih teorija i povijesnih razdoblja, posjedovanje vlastitoga duktusa i idejnoga registra, svega onoga što je potrebno poznavati kako bi se od toga moglo svjesno odustati – piše, između ostaloga, Ivanović.

Inače, Tonko je Smokvina rođen 1980. Dubrovniku. Diplomirao je slikarstvo 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Eugena Ko­kota. Članom je HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je dosad na šesnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana