Kultura

GALERIJA ALUMINIJ Otvorena izložba Tonka Smokvine

GALERIJA ALUMINIJ Otvorena izložba Tonka Smokvine

Izložba ‘Nemir’ dubrovačkog akademskog slikara Tonka Smokvine 28 radova suvremene apstrakcije otvorena je u utorak navečer u mostarskoj Galeriji Aluminij.

Izložbu je otvorio direktor Galerije Aluminij Darko Juka, a povjesničar umjetnosti dr. sc. Antun Karaman Smokvinino je stvaranje ocijenio uspješnim spojem suvremenosti i tradicije.

-Smokvina je slikar sklon eksperimentiranju s bojom, zapravo sklon raščlambi svjetla i njegovih mijena, i vehementnoj gestualnosti te ekspresionističkomu tretmanu forme kojima je, uspješno povezujući suvremenost s tradicijom, otvorio put prema vlastitosti. Smokvinin forte odnosom je prema boji i potpunom slobodom u izrijeku. U izboru načina rada, blizak je već pomalo zaboravljenim iskustvima europskoga i američkoga apstraktnoga ekspresionizma koje hrabro spaja s tradicijskim načinom rada (slikanje akrilom na platnu) i stiliziranom figurativnošću forme: predmetnost koju slika predmetnošću je koju gleda – ocijenio je dr. Karaman, dometnuvši kako je Smokvinino slikarstvo uvijek osobnim egzistencijalnim silnicama obojeno i nadasve asocijativno.

Karamanov mlađi kolega Marin Ivanović postav Nemir nazvao je suvremenom apstrakcijom, promišljenom, s jasnim osjećajem za boju i prostor, istaknuvši kako je Tonko zakoračio prema apstrakciji i ostvario kvalitativni pomak u evoluciji svojega slikarskog bića.

-Ciklus se, tijekom gotovo tri godine nastajanja i nadopunjavanja, mijenjao. Veće površine boje, pojednostavljivanje i pročišćenost, počeli su ustupati mjesto složenijim kompozicijama koje su bile zasićenije i bojom i oblikovnim čimbenicima. Zajedničko radovima iz ovoga ciklusa nedvojbeno je poznavanje likovnih načela i tehnika, boje, volumena, kompozicije, prostora, ponuđenih teorija i povijesnih razdoblja, posjedovanje vlastitoga duktusa i idejnoga registra, svega onoga što je potrebno poznavati kako bi se od toga moglo svjesno odustati – kazao je, između ostaloga, Ivanović.

Inače, Tonko je Smokvina rođen 1980. Dubrovniku. Diplomirao je slikarstvo 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Eugena Kokota. Članom je HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je dosad na šesnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Živi i djeluje u Dubrovniku.

Izložba 36-godišnjeg Dubrovčanina prije Mostara gostovala je u Dubrovniku, Metkoviću i u Zagrebu, a u grad na Neretvi postavljena je u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij, zagrebačke Moderne galerije, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Ustanove za kulturu i šport Metković, te Gradskoga muzeja Vukovara.

U Salonu 1 Galerije Aluminij izložba ostaje otvorena za besplatno razgledanje do 15. prosinca, a sljedeće godine putuje i u Vukovar.

Foto: Galerija Aluminij

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist