Aktualno

GABRIČEVIĆ O GRABOVICI ‘Povezana je s Omblom, trebalo ju je zatvoriti još jučer’

GABRIČEVIĆ O GRABOVICI 'Povezana je s Omblom, trebalo ju je zatvoriti još jučer'

Dokumenti o mikrozoniranju jasno ukazuju da se ‘traser’ boja pojavila na izvorištu pet dana nakon puštanja na Grabovici. Bivše gradske uprave i Gradsko vijeće upoznati su s tim. Zaključeno je da se odlagalište treba zatvoriti. HZJZ je ove podatke nazvao identičnima kao 2000. i 2008. godine. Pozivam gradonačelnika da žurno prestane odlagati otpad na Grabovici, da je zatvore te stupi u pregovore s Fondom za zaštitu okoliša za sufinanciranje troškova koji će iz toga proisteći na EU fondovima i do 85 posto iznosa – izjavila je u utorak potpredsjednica dubrovačke podružnice HNS-a i bivša direktorica Nataša Gabričević.

-Grabovica se trebala prestati koristiti još jučer. Riječ je o odlagalištu u trećoj zoni sanitarne zaštite, gdje je izričito zabranjeno bilo kakvo odlaganje otpada, a dozvoljeno samo sanacija s ciljem zatvaranja. Ima li prošlotjedni problem s vodom veze s Grabovicom? Odgovor ne mogu dati, ali i mogu dati. Dokumenti koje imam ukazuju na izravnu vezu Grabovice s izvorištem Omble. Postoji veza i nitko ne može reći da onečišćenja u Ombli nisu zbog Grabovice. Nemamo dokaza da jesu, ali ne možemo reći da nisu – rekla je Gabričević.

-Bila sam jako iznenađena što voda nije bila za piće, a nije bilo zamućenja – dodala je Gabričević te medijima pokazala dokument koji je već imala u posjedu 2016. godine, a ovih dana joj je ‘opet došao u ruke’. Riječ je o dokumentu tvrtke GeoAqua o trasiranu podzemnih voda na Grabovici te mišljenja Hrvatskih voda i HZJZ-a.

-Ne smije se prolongirati daljnji rad Grabovice. Dolaze kišni dani. Pođite i vidite gdje se prelijevaju procijedne vode. Izravno u okoliš – rekla je Gabričević.

-Pročistač neće riješiti ovaj problem, jer je riječ o biološkom onečišćenju, a ne mehaničkom, odnosno zamućenju. Za biološka onečišćenja potreban je posve drugi projekt. Ostalo je nejasno koja su to ‘organska porijekla’ – napomenula je.

-Grabovica nije politička tema. Seže još u osamdesete godine, kad se Grabovica počela koristiti, a ideja o sanaciji rodila se 1996. godine. Građevinska dozvola za sanaciju i zatvaranje izdana je 2003. godine. Svi u današnjoj gradskoj upravi su s tom temom upoznati pa ne znam zašto ne žele zatvoriti Grabovicu. Traže novu građevinsku dozvolu, a već imaju jednu ovjerenu iz 2003. godine, za zatvaranje u četiri faze – podsjetila je Gabričević.

Istakla je kako je baš ona nametnula temu trasiranja podzemnih voda kao dokaz povezanosti Grabovice i Omble pred gradskim vijećnicima, zbog čega je izglasana odluka o zatvaranju Grabovice.

-Tada sam vjerovala da će se to provesti, a danas više ne vjerujem – izjavila je Gabričević.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist