Županija

GABRIĆ JAMBO ‘Svaka kuća je sigurna kuća. Onima koji razmišljaju glavom ona i ne treba’

GABRIĆ JAMBO 'Svaka kuća je sigurna kuća. Onima koji razmišljaju glavom ona i ne treba'

Na 14. sjednici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske s dnevnog su reda maknuta vijećnička pitanja te je otvorena rasprava o rebalansu županijskog proračuna. Vijećnica Fani Favro Bukvić istaknula je kako je ‘žalosna jer u rebalansu nema sigurne kuće’ iako je ministrica za demografiju najavila kako će je do kraja godine dobiti sve one županije koje je još uvijek nemaju.

-Župane, objasnite javnosti gdje je u našoj županiji sigurna kuća? – upitala je Favro Bukvić, a na nju se nadovezao i vijećnik Stipe Gabrić Jambo naglasivši kako je ‘svaka kuća sigurna kuća’.

-Sve ide iz kuće. Vjerojatno ćemo imati sigurnu kuću, ali većini ljudi koji razmišljaju svojom glavom i vode brigu o djeci, njima ne treba sigurna kuća. Znam da ima izuzetaka i da treba pomoći, trebamo naći nekog velikog sponzora. Možda bi sigurna kuća u našoj županiji trebala biti veća nego najveći hotel. Kako ide ona ‘pokrij se koliko ti je lancun dug’ – rekao je Gabrić Jambo.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako sigurna kuća nije u proračunu, ali da će je ova županija imati do 31. prosinca ove godine kako je i najavljeno.

Župan je prilikom tumačenja rebalansa proračuna rekao kako se ovim rebalansom izvršenje proračuna usklađuje sa stvarnim stanjem prema projekcijama do kraja godine.

-Imat ćemo nešto smanjen proračun u odnosu na početnu projekciju za 4,1 posto tj. za 31 milijun kuna, a najvećim dijelom to se odnosi na radove financirane iz EU fondova. Ako oni budu završeni do konca godine, isplatit će se i ući će u proračun, a ako ne, prebacit ćemo ih u proračun za sljedeću godinu. U zadnje smo vrijeme imali manje promjene u segmentu zdravstva iznad standarda, planirano je i povećanje od 1,3 milijuna za Centar kompetentnosti, zatim više sredstava uložili smo i u razvoj poljoprivrede i agroturizma, povećali smo i sredstva za predfinanciranje EU projekata za DUNEA-u – rekao je župan.

Pročelnica UO za financije Dragica Stanić pojasnila je kako se drugim izmjenama i dopunama Proračuna Županije za 2019. bilanca prihoda i rashoda smanjuje se za 31.023.000 kuna i predlaže na iznos od 725.950.000 kuna, a sastoji se od županijskog proračuna bez vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korinika u iznosu od 227.509.489 kuna te proračunskih korisnika u iznosu od 498.440.511 kuna.
Izmjene i dopune županijskog proračuna, objasnila je pročelnica Stanić, bile su potrebne zbog korekcije županijskih poreza, prihoda od imovine, prihoda od pristojbi i po posebnim propisima te ostalih prihoda sukladno ostvarenju u proteklom razdoblju i procjeni ostvarenja do kraja godine, zatim uvođenja i usklađivanja transfernih primitaka iz proračuna, ostalih subjekata unutar općeg proračuna i pomoći od međunarodnih organizacija, institucija i tijela EU s izdacima prema izmijenjenim iznosima i dinamikama. Razlog su i izmjene u planiranju primitaka od financijske imovine kao i izmjene i dopune vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika koji su evidencijski uključeni u županijski proračun.

Županijski je proračun rebalansiran većinom glasova.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist