DuList IN

FRONTMEN KOJOTA ALEN MARIN Ne želimo živjeti na staroj slavi, već stare pjesme prilagoditi vremenu

FRONTMEN KOJOTA ALEN MARIN Ne želimo živjeti na staroj slavi, već stare pjesme prilagoditi vremenu

Prisutni su na sceni dugi niz godina, a imali su ogromnu ulogu u rock valu krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Oni su Kojoti koji će u sklopu događaja ‘Rock ‘n’ Valamar’ u petak 17. kolovoza kampu Solitudo s početkom u 21 sat počastiti dubrovačku publiku dobrom svirkom, ali i novim pjesmama s nedavno objavljenog albuma.

Prije dva mjeseca objavili ste novi album ‘Najboljih 11’, i to nakon 17 godina. Sviđa li Vam se ‘response’ Vaših obožavatelja?
Od samog okupljanja benda u siječnju 2017. godine na zagrebačkom festivalu Brijačnica osjetila se neka pozitivna ‘vibra’ između nas i publike. Koncert je za nas imao dvostruki značaj: provjeriti kako će naša glazba zvučati u malo modernijim aranžmanima i koliko ćemo se svidjeti staroj i novoj publici. Publika je bila sjajna, većina je dosta emotivno reagirala i to je za nas značilo da ‘idemo dalje’. Unaprijed smo se dogovorili da o navedenom nastupu ovisi i naš daljnji rad i ako neće postojati ‘kemije’ unutar benda da će to samo biti jednokratno okupljanje. Cijela 2017. bila je puna koncerata i publika nas je na svim nastupima jednostavno ‘nosila’. Nismo htjeli da bend živi na ‘staroj slavi’ i odlučili smo paralelno s koncertima raditi i na novim stvarima. Krajem prošle godine prvo smo izdali CD box set DRAGOJENO, RASKOŠNO i BLISTAVO sa svim dosadašnjim remastiranim izdanjima i bonusom nove pjesme, a u travnju 2018. kompilacijski LP vinil koji spominješ ‘NAJBOLJiH 11’. I jako smo ponosni. To nije nova ploča, to su naši najveći hitovi prema vlastitom odabiru, ali to nam je jedino izdanje na vinilu i na njega smo jako ponosni. Potpuno novi album s dvanaest pjesama izlazi koncem ove godine kojeg ćemo promovirati u zagrebačkoj Tvornici kulture u studenom.

Što Vas je ‘natjeralo’ na vraćanje u studio i na snimanje novih pjesama?
Nismo jednostavno htjeli dozvoliti da se dogodi još jedan reunion samo radi nostalgije ili ne daj Bože novaca. Osnovni uvjet bila je kemija unutar benda, a onda volja i želja za nastavkom djelovanja. Sada samo 17 godina stariji, ali zato i iskusniji glazbenici. Ne želimo živjeti na staroj slavi, već stare pjesme malo doraditi i prilagoditi vremenu, a nove pjesme raditi na način današnjeg trenutka i naših trenutnih osjećaja.

Vaš je karakterističan zvuk izrazito prisutan na ovom albumu. No, što ste mu, možemo reći, dodali i što će publika od svega toga moći čuti na koncertu u Dubrovniku?
Da, na kompilacijskom albumu je prisutan naš ‘stari’ zvuk, ali na koncertima pjesme su malo prearanžirane u skladu vremena, a publika će moći uživati i u nekoliko premijerno izvedenih novih pjesama sa predstojećeg novog albuma.

Dugi niz godina ste na sceni i odigrali ste veliku ulogu u rock valu koji je kasnih devedesetih bio prisutan na našoj sceni. Gdje čujete ili osjećate najveće promjene na estradi?
Ima puno mladih bendova kojima treba dati priliku i to sjajno rade neki promoteri samo treba vremena. Hip hop scena je u strašnom zaletu, a okruženje koje prati tu scenu pomalo nas podsjeća na neki novi ‘punk’ u smislu bunta i ikonografije.

A kakvom možete opisati dubrovačku scenu?
Silente je napravio najveću promociju dubrovačke scene i svakako je zauzeo visoku poziciju na ukupnoj hrvatskoj sceni. Od ostalih bendova znam samo za Dapal, Mrtvo zvono i Misticu, no nisam ih gledao uživo. Svakako su najznačajnija stvar za razvoj scene sjajni festivali koji se u Dubrovniku organiziraju i koji daju priliku urbanom zvuku. Iz godine u godinu Dubrovnik ‘raste’ sa ponudom i svaka čast turističkoj zajednici i promoterima.

Za koju svoju pjesmu možete reći kako je Vaš najveći hit, odnosno za koju možete reći kako je obilježila Vašu karijeru?
‘Hodala je pola metra iznad zemlje’ i ‘Sto milja daleko od nje’ svakako su značile proboj prema široj publici, a pjesma ‘Izgubljen u svemiru’ donijela nam je, iako s odmakom, veliki plus kod kritike.

Pripremate li možda još neka iznenađenja za svoje obožavatelje?
Svaki naš koncert je drugačiji. Budući da se osjećamo svirački jako moćno, vrlo često imamo dosta improvizacija na koncertima koje se ponekad pretvaraju u prave jam session zbog reakcije publike. Na novom albumu biti će i nekoliko žanrovskim iznenađenja na nekim pjesmama, ali ne smijemo baš sve otkriti.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist