Slušni aparat

Freški melem za stare uši

Freški melem za stare uši

Znanstvena istraživanja pokaZuju da kako više starimo to manje istražujemo novu glazbu, uglavnom zadovoljni s ponavljanjem gradiva iz naših tinejdžerskih godina. To potvrđuje i moje laičko promatranje okoline u kojoj mnogi jednostavno odbijaju slušati bilo koji album snimljen u dvadeset prvom stoljeću, a i objašnjava zbog čega najbolju koncertnu posjećenost i zaradu ostvaruju grupe koje solidnih tri desetljeća nisu objavili ništa vrijedno spomena poput Metallice, Maidena, kissa ili Guns n’ Rosesa.

Ukoliko ste i vi jedan od tih koji smatraju da je posljednji dobar metal album snimljen tamo negdje devedeset šeste, vrijeme je da saznate da je i danas možete pronaći novu i vrlo kvalitetnu glazbu. Prošlog tjedna počašćeni smo sa ‘Deserted’, drugim po redu albumom death metal kvinteta iz Arizone – GateCreeper. Kuriozitet je da njihov frontman Nate Garrett u ovoj godini ima čak dva albuma vrijedna samog vrha godišnje top-liste, i to u dva potpuno oprečna žanra. Ali o novom albumu njegovog doom banda Spirit Adrift čitat ćete više u posljednjoj ovogodišnjoj kolumni jer je solidno zacementiran između pet naj-albuma godine. Tri godine nakon što su eksplodirali sa svojim debijem ‘Sonoran Depravation’, Gatecreeper sa novih jedanaest žestokih stvari pokazuju da im je ambicija postati jedan od lučonoša death-metal renesanse. Bilo da bespoštedno uništavaju zvučnike na ‘Barbaric Pleasures’ i ‘In Chains’, ili malo uspore tempo na ‘Boiled Over’ ili ‘Absence of Light’, ovaj album bit će melem za stare uši navikle na Bolt Thrower i Entombed. Ako su vaši ukusi pak zaglavili negdje na ranoj Sepulturi ili Graveu, tad obvezno poslušajte ‘Wretched Illusions’, debitantski album teksaških CreepinG deatH.

Iako biste na prvu loptu, bez slušanja, mogli (pogrešno) pomisliti da su Metallica tribute band, ovi mladci brzo će vas razuvjeriti sa četrdeset minuta brutalnog duplog bas bubnja i thrasherskih rifova, a na prvo slušanje ‘Bloodlust Contamination’ osjećat ćete se kao da je Slayerova bombarderska eskadrila na vas sručila tri megatone kazetnih bombi punjenih Maxom Cavalerom. Ako ste pak veliki pobornik velike četvorke thrasha, tada obvezno preslušajte ‘Nightmare Logic’, drugi album grupe poWer trip. Jedan od najboljih albuma 2017., na osam stvari definitivno će vas vratiti u osamdesete.

Od uvodnih taktova početne ‘Soul Sacrifice’ koji neodoljivo podsjećaju na Seasons in the Abyss, preko solidnih antraksoidnih rifova na ‘Executioner’s Tax’ i Refuse/ Resist tempa na naslovnoj stvari pa sve do kilemolovske zaključne stvari ‘Crucifixation’, slušanje ovog albuma zasigurno je najpametniji način za bezbrižno provesti pola sata vašeg dragocjenog vremena. Također, svaki put kad poslušam ovaj album prisjetim se kako D.R.I. nikad nije dobio pažnju dostojnu svoje genijalnosti. Za one fanove koji su u mladosti upražnjavali rokerskiji glazbeni izričaj poput Maidena ili Priesta, savršen lijek za učmalost donosi Mutoid Man. Spoj članova hardcore bandova Cave In i Converge rezultirao je izvrsnim heavy rock albumima od kojih je potrebno izdvojiti ‘War Moans’, njihov treći i trenutno posljednji album. U jednom trenutku sigurni ste da su Voivod i Muse udruženim snagama snimili ‘Bone Chain’ da biste se vrlo brzo zamislili čujete li suradnju Misfitsa i Judas Priesta na ‘Micro Aggressions’, dok je naslovna stvar perfektan hommage ‘War Ensemble’-u.

Moja omiljena stvar je ‘Kiss of Death’, savršena mješavina Morbid Angela i kissa. Dvadeset prvo stoljeće prepuno je odlične nove glazbe, vrijeme je da svoje do krajnjih granica izlizane tdk kazete od 90 minuta napokon pospremite na dno ladice i odvažite se otkriti glazbenike koji nisu bili niti u planu kad ste vi izlazili iz butige sa novoizašlom Peace Sells pločom ispod pazuha.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić