Kultura

Frano Matušić politiku zamijenio gitarom

Frano Matušić politiku zamijenio gitarom

Dubrovački gitarski trio kojeg čine Ante Skaramuca, Frano Matušić i Maroje Brčić je, zajedno s proslavljenom mezzosopranisticom Renatom Pokupić, nastupio u sklopu glazbenog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara i praizveo skladbe Anđelka Klobučara i Zorana Juranića, sinoć, 16. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Publika je na pažljivo pratila muziciranje ovog neobičnog spoja tri gitare i glasa. Prvi dio koncerta bio je posvećen baroku i pretklasici Antonia Vivaldija, Georga Friedricha Händela i Luke Sorkočevića u obradama Frana Matušića i Maroja Brčića, dok je drugi dio bio rezerviran za hrvatske autore koji su mahom svoje kompozicije posvetili upravo ovom sastavu, od čega su dvije napisane posebno za ovu priliku i praizvedene na sinoćnjem koncertu. Anđelko Klobučar je skladao Tri pjesme na stihove jedne od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća Vesne Parun. Sve tri pjesme Stablo, Dom na cesti i Nismo se mogli sjetiti, ljubavnog su karaktera, no o ljubavi govore na različite načine. Zoran Juranić je pak za mezzosopran i gitarski trio uglazbio dvije pjesme Luka Paljetka: Mala teza o smrti u kojoj je Smrt odjevena u smirujuću utjehu i Ni jedna ruža, u kojoj je Ljubav, utjelovljena u simbolu ruže, predstavljena kao imperativna potreba ljudskog postojanja. Trio je ovakvim programom pokazao širinu svojih mogućnosti i spretno tumačenje zadanih stilova, a solistica se, izvedbama dvije arije iz Händelovih opera Xerxes i Agrippina potvrdila kao vrhunska interpretatorica barokne glazbe, ali i nepogrešiva u suvremenim kompozicijama. Čak dva bisa su poklonjena publici, Mozart i Čajkovski, što je lijepo povezalo i zaokružilo dva oprečna dijela koncerta.

Dubrovački gitarski trio od svog utemeljenja 1992. godine, redovito nastupa diljem zemlje na uglednim festivalima, gostovali su na više kontinenata i praizveli brojna djela koja su njima posvetili ugledni hrvatski skladatelji. Dobitnici su strukovne nagrade Diploma Milka Trnina za 2008. godinu. Renata Pokupić hrvatska je mezzosopranistica zavidne svjetske karijere, hvaljena i nagrađivana za svoje zanimljive i izražajne izvedbe baroknog, klasičnog i koloraturnog repertoara, koja naslovne uloge ostvaruje u najprestižnijim opernim kućama poput Washington National Opere, Royal Opera House u Covent Gardenu, Oper Frankfurt, Chicago Opera Theatera i drugima, te na koncertnim pozornicama diljem svijeta. Na Dubrovačkim ljetnim igrama zadnji puta je nastupila 2011. godine kad je održala recital u pratnji pijanista Rogera Vignolesa.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist