Aktualno

FRANO MAŠKOVIĆ Politika je pitanje morala. Kako u Hamletu, tako i u Dubrovniku

FRANO MAŠKOVIĆ Politika je pitanje morala. Kako u Hamletu, tako i u Dubrovniku

Ogromna su očekivanja od Frana Maškovića, prvog dubrovačkog Hamleta koji će tu Shakespeareovu ulogu iznijeti na 70. Ljetnim igrama. Frano je spreman, fokusiran, razradio je lik Hamleta, na svojstven se način saživio s njim i sad ga dijele još svega dva dana od pretpremijerne izvedbe pred festivalskom publikom. Priznat će kako je, kao i sa svakom svojom dosadašnjom ulogom, prošao kroz proces sukoba s likom, ali i pronalaska dodirnih točaka. Hamlet pobuđuje i otvara brojna moralna i etička pitanja, pitanja današnjice pogađa precizno i pronicljivo. U ovom razgovoru nismo se opterećivali Franovim prethodnicima Hamleta, očekivanjima publike ili njegovom daljnjom karijerom. Zakoračili smo u jedno strujanje misli, pomalo hamletovsko, i pretresli Grad. Onaj od, ne tako davno, jučer i ovaj danas.

-Negdje sam potpuna kontra Hamletu, a negdje smo apsolutno isti. Nisam nikakav monarh, ni kraljević. U obitelji sam kao dijete bio tretiran kao princ, s ljubavlju i pažnjom, ali to je obiteljska situacija. Hamlet je nasljednik krune, filozof, on živi u dvorcu. S te smo strane potpuno kontra i trebalo je u sebi pronaći tu nekakvu aroganciju koju mi Dubrovčani i imamo negdje u sebi. Ne u negativnom kontekstu. Samo kad izgovoriš ‘ja sam iz Dubrovnika’ jedna je svojstvena dimenzija. Hamlet je čovjek koji se svjesno odrekao biti državnik, biti kralj, vođa, jer je jednostavno nesposoban po svojoj tankoći duše, po empatiji. Monarsi moraju donositi odluke koje nisu nekad ni moralne. Isto kao i političari. Kad je riječ o moralu, tu nisam za greške. Politika je pitanje morala – ističe Mašković.

Cijeli razgovor s ovim dubrovačkim glumcem pročitajte u tiskanom izdanju DuLista, koji je u prodaji od srijede, 24. srpnja 2019.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist