Aktualno

Franković smanjuje javne površine za zakup, a ugostiteljima nudi ugovore na pet godina

Franković smanjuje javne površine za zakup, a ugostiteljima nudi ugovore na pet godina

Gradonačelnik Mato Franković na susretu s ugostiteljima ove srijede istaknuo je kako će u 2020. godini u vrijeme održavanja Dubrovačkih ljetnih igara glazba na javnim površinama biti dozvoljena do ponoć i pol. U razdoblju do Igara i dalje će ostati na snazi odredba o puštanju glazbe do 11.30.
Istaknuo je također kako se do 1. rujna prvi put dogodila gotovo idilična situacija po ovom pitanju.
-Svi su se držali pravila, ali od rujna kao da se poludilo i imamo enormne pritužbe. Počela je postupati i policija jer se glazba pušta izvan dozvoljenih granica pa i izvan jedan sat ujutro. Predsjednik GK Grad poslao nam je i tonske zapise snimljene u 2, 3, 4 sata ujutro, to je neodrživo i to će rezultirati sankcioniranjima. Još jednom molim za razumijevanje – rekao je gradonačelnik. Zbog problema s bukom do kraja mjeseca sankcionirat će se dva objekta, a postupci su u tijeku.
Po pitanju masnoća, rekao je, ništa se nije promijenilo.
-Stoga ćemo uvesti moratorij – ili će se ugraditi mastolovci ili javnih površina neće biti. Dobit će se rok prilagodbe od godinu dana i tko ne bude imao mastolovce neće imati javnu površinu – kategoričan je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na najam kako prostora Grada tako i javnih površina te predstavio model 5x5x5.
-Za sve vas koji imate ugovore s Gradom, bili smo obvezni raspisati natječaje na datum isteka vaših ugovora te dobiti zakupca koji ponudi novu cijenu. Novi zakon nije predvidio činjenicu da se dosadašnjem zakupcu da pravo prvozakupa. Razmišljali smo kako zaštititi naše poduzetnike. Vjerujem da smo uspjeli na zadovoljstvo svih riješiti to pitanje. Prostor će im se produžiti još pet godina, što je maksimalni zakonski rok, a korekcije cijena ste već dobili i one su minimalne. Išli smo ne s ciljem zarade nego s ciljem zaštite naših ugostitelja, ljudi koji ovdje rade i godinama djeluju – objasnio je model davanja u zakup gradskih prostora gradonačelnik. Potom se osvrnuo na davanje u zakup javnih površina te predložio da će im se zakup davati na pet godina.
-One su se dosad iznajmljivale svaku godinu pa su se cijene dizale, iz određenih pobuda bivši gradonačelnik je enormno podigao cijene, a onda sam ja kao predsjednik Gradskog vijeća rekao da je to loš model te smo cijene vratili na staro. Protiv mene je zbog toga podignuta i kaznena prijava od strane HNS-a koji su me optužili za pogodovanje. Međutim, zahvaljujući brzom hrvatskom pravosuđu oslobođen sam svih optužbi i to je bio samo jedan pucanj u prazno. Moj prijedlog je da prvi put sklopimo ugovore za javne površine na pet godina uz pet godina moratorija. A to znači da kad 1. siječnja 2020. godine potpišemo ugovor za broj stolova i površinu, idućih pet godina nema nijednog više stola ni stolice. Pet godina zakupa, pet godina javne površine i pet godina moratorija na stolove i stolice – objasnio je Franković. Cijene se neće mijenjati, no smanjit će se ukupna površina koja će se davati u zakup.
Naime, sve javne površine veće od 25 kvadrata smanjit će se za 10 posto. Time će se smanjiti ukupan
broj javnih površina u zakupu te će se ukupna površina pod zakupom smanjiti za 300 kvadrata.

Ivo Dobroslavić napomenuo je kako nema ozbiljne investicije u pet godina.

-Činjenica je da nijedna od investicija ovdje ne počinje danas niti je počela jučer, nego svi imaju već zakupe koji traju priličan broj godina. Mi možemo raditi samo sukladno zakonu i pronašli smo način kako produžiti postojeće ugovore bez raspisivanja natječaja, ali istovremeno nemamo zakonsku mogućnost da vaši ugovori glase na 10 godina – rekao je gradonačelnik dodavši kako će u ugovorima stajati i klauzula o pravu prvenstva.

Miho Obradović osvrnuo se na gradonačelnikovu nedavnu izjavu da bi pošao jesti u svega 4, 5 restorana u Dubrovniku, čime je, smatra Obradović, omalovažio sve ugostitelje. Franković mu je na to odgovorio kako je ta izjava izvučena iz konteksta.

-Većina vas ovdje zna u koliko objekata idem jesti i nigdje ne idem džabe nego plaćam – odgovorio je.

 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist