Grad

FRANKOVIĆ S PREDSTAVNICIMA SUEZA Ovo je sljedeća faza na pročistaču u Komolcu

FRANKOVIĆ S PREDSTAVNICIMA SUEZA Ovo je sljedeća faza na pročistaču u Komolcu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković s pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijetom Hladilo primio je ove srijede u nastupni posjet francuskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Gaëla Veyssièrea, koji je na tu dužnost stupio u kolovozu ove godine. U njegovoj pratnji bili su i suradnici Anthi Triantafyllou i Bertrand Le Tallec te predstavnici francuske tvrtke Suez, izvođača u projektu gradnje pročistača pitke vode u Komolcu, regionalni menadžer za Hrvatsku Toni Zlatić i glavni izvršni direktor za regiju Italije, Slovenije i Hrvatske Roberto Bianchi, istaknuli su iz Gradske uprave.

-Pročistač uredno obavlja svoju funkciju i naši građani imaju pitku vodu bez obzira na vremenske uvjete, a sve poteškoće s kojima smo se susreli u međuvremenu smo riješili. Zahvaljujem tvrtki Suez na uspješnoj suradnji na jednom od najvažnijih kapitalnih infrastrukturnih projekata za naš Grad – rekao je uvodno gradonačelnik Franković. Istaknuo je kako je ovaj uređaj jedinstvena tehnologija u Hrvatskoj za koju su zainteresirane i druge jedinice lokalne samouprave.

Predstavnici tvrtke Suez također su izrazili zadovoljstvo suradnjom s gradskom upravom, a naglašeno je kako izvođač kontinuirano prati rad uređaja kroz jednogodišnje razdoblje. Sljedeća faza je edukacija zaposlenika Vodovoda Dubrovnik koja će prethoditi primopredaji objekta ovoj gradskoj komunalnoj tvrtki.

Na sastanku se razgovaralo i o budućim infrastrukturnim investicijama Grada Dubrovnika, a gradonačelnik Franković najavio je projekt Aglomeracije Dubrovnik vrijedan 680 milijuna kuna. Riječ je o završetku izgradnje kanalizacijske mreže, a paralelno s tim i još jednog iznimno važnog uređaja za pročišćavanje fekalnih voda, što je preduvjet za čisto more.

Jedna od tema razgovora bila je i suradnja na području kulture, a gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo uspješnom i bliskom suradnjom s gradom prijateljem Rueil-Malmaisonom. Još jedan vid suradnje realiziran je ovaj tjedan gostovanjem slavnog francuskog slastičara Gillesa Bajollea na Good Food festivalu, u sklopu kojeg će Bajolle održati dvije radionice 19. i 20. listopada. Da je suradnja dvaju gradova više od protokolarnih obveza, govori i činjenica da je nakon Domovinskog rata tadašnji gradonačelnik Rueil-Malmaisona Jacques Baumel donirao znatna financijska sredstva za obnovu oštećene spomeničke baštine Grada, istaknuo je gradonačelnik Franković govoreći o pobratimskom odnosu s francuskim gradom.

Goste je pozvao da posjete izložbu „Dubrovnik, a Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ u Lazaretima koja predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja od strane Jugoslavenske narodne armije te njegovu brzu i impresivnu obnovu. Važnu ulogu u teškom ratnom vremenu za Dubrovnik imao je i francuski UNESCO-v promatrač Bruno Carnez, koji je s kolegom Colinom Kaiserom bilježio sve o napadu na Grad i slao poruke upozorenja u svijet, naglasio je gradonačelnik Franković, rekavši kako su ti apeli bili diplomatski iznimno važni, a promatrači su pritom riskirali vlastite živote.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist