GradPolitika

Franković: Pročistač ćemo riješiti za godinu dana, a usprotivit ćemo se HE Ombla!

Franković: Pročistač ćemo riješiti za godinu dana, a usprotivit ćemo se HE Ombla!

Predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković rekao je u utorak na izvoru rijeku Omble u Rijeci dubrovačkoj kako će u slučaju da bude izabran za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima riješiti pitanje pročistača za vodu u roku od godine dana, te kako će se suprotstaviti izgradnji Hidroelektrane Ombla.

”HDZ u svom programu kao glavnu stavku nosi pročistač za grad jer je to trebao biti prioritet broj jedan svim bivšim vlastima kako naši građani nakon svake kiše ne moraju ići u trgovinu i kupovati vodu.”, rekao je Franković koji se osvrnuo i na konferenciju za novinare koju je netom prije one HDZ-ove sazvao dubrovački Vodovod kako bi najavio izgradnju pročistača do veljače 2016. godine.

”Svjedoci smo i danas predizbornog najavljivanja pročistača koji ”samo što nije stigao”. Prisjetimo se da je u travnju 2013. godine u predizborno vrijeme ista takva najava išla”, rekao je Franković te dodao kako je i tada sve ostalo kao slovo na papiru, te ustvrdio kako će oni to riješiti u prvoj godini mandata.

Predsjednik dubrovačkog HDZ-a na izvoru rijeke Omble u blizini Dubrovnika osvrnuo se i na pitanje Hidroelektrane Ombla rekavši kako će slušati glas stanovnika tog predjela koji su odmah u početku projekta digli glas protiv.

”Kad je ideja o HE Ombla počela gradski kotar Komolac je najsnažnije reagirao protiv takvog projekta. Mi ćemo slušati baze jer oni najbolje znaju koji problemi što muči ljude koji tu žive”, kaže Franković.

Predstavnik gradskog kotara Komolac Marin Pavlović istaknuo je kako su mještani Rijeke dubrovačke i dubrovačkog predgrađa Mokošice protiv takvog projetka jer je on ”apsolutno neprimjeren zaštićenom krajobrazu Natura 2000 kojem Rijeka dubrovačka pripada”.

”Ovakvom objektu se usprotivila i struka, a on može lako uništiti izvorište pitke vode za cijeli grad Dubrovnik”, rekao je Pavlović te dodao kako je jedno od alternativnih rješenja vjetroelektrana na dubrovačkom odlagalištu otpada Grabovica koje se mora uskoro sanirati.

Odgovarajući na novinarski upit o tome hoće li pokušati utvrditi ima li istine u navodima kako su česta zamućenja izvorišta rijeke Omble počela upravo s istražnim radovima za HE Ombla, Franković je ustvrdio kako je uzrok zamućenja trebalo davno utvrditi.
”Moramo otkriti razlog tome, ali i prionuti pod hitno rješavanju pitanja pročistača jer mi smo i turistički grad koji ovakva zamućenja ne može dopustiti”, zaključio je Franković.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist