Grad

Franković predstavnicima Jaspersa predstavio novu viziju Gruža

Franković predstavnicima Jaspersa predstavio novu viziju Gruža

Vizija novog urbanog centra Dubrovnika, uz modele rješavanja prometnog sustava, koji bi uključivao ‘park and ride’ sustav, okretanje prometa, stvaranje pješačkih zona i ozelenjavanje pojedinih dionica gradonačelnik Mato Franković predstavio je predstavnicima Jaspersa – partnerstva za tehničku pomoć Europske komisije te predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. 

Riječ je o, kako navode iz Grada Dubrovnika, projektnom prijedlogu budućeg intermodalnog urbanog centra Grada Dubrovnika, koji obuhvaća prostor od Batahovine do Robne kuće Minčeta.

-Cilj je stvoriti prostor ugodnijeg življenja i omogućiti jednostavniji život građanima, sa svim potrebnim sadržajima. Gruž, zajedno s područjem luke, transformirao bi se u novi gradski centar, s novom ponudom za građane i turiste, te riješenim prometnim pitanjem. Namjera je gradske uprave ovaj zahtjevni projekt financirati EU sredstvima – navode iz Grada Dubrovnika.

Predstavnici Europske komisije bili su izrazito zadovoljni idejom te su je ocijenili prihvatljivom za financiranje u budućem operativnom programu EU za razdoblje 2021. – 2027. Dogovoreni su i redoviti koordinacijski sastanci, na kojima će se s predstavnicima Ministarstva i Jaspersa u iduća četiri mjeseca usuglasiti konačni sadržaj projekta i definirati sva potrebna projektna dokumentacija. Potrebni dokumenti trebali bi se izraditi u iduće dvije godine i bit će osnova za prijavljivanje projekta na EU fondove.

Projekt intermodalnog urbanog centra predstavlja viziju razvoja ovog dijela grada, ali i rješavanje cjelokupnog prometnog problema. Osim prometnih rješenja koja će uključivati izgradnju novog tunela, novih pristupnih prometnica, novog ulaza u Grad, obuhvatit će i veliki dio Luke, projekt novog lučkog terminala za prihvat brodova na kružnim putovanjima, Batahovinu. Tu je i niz javnih i društvenih sadržaja koji nedostaju građanima Dubrovnika, poglavito kulturnih sadržaja i novih atrakcija namijenjenih turistima, i onima na kružnim putovanjima i onima koji su ovdje na stacionaru.

Posljedično će se rekonstruirati postojeći dijelovi Gruža, poput tržnice i parkova, te urediti nova pješačka zonu koja će izmijeniti vizuru Gruža i cijelom Gradu dati nove sadržaje. Oni će, uz postojeće, biti nova, alternativna ponuda koja bi, u konačnici, trebala rasteretiti opterećenje povijesne jezgre Grada.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist