Natrag
26.4.2019 12:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

Franković predstavnicima Jaspersa predstavio novu viziju Gruža

25.3.2019 @ 11:00 Dulist Grad
3;3

Podijelite:

Vizija novog urbanog centra Dubrovnika, uz modele rješavanja prometnog sustava, koji bi uključivao ‘park and ride’ sustav, okretanje prometa, stvaranje pješačkih zona i ozelenjavanje pojedinih dionica gradonačelnik Mato Franković predstavio je predstavnicima Jaspersa – partnerstva za tehničku pomoć Europske komisije te predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. 

Riječ je o, kako navode iz Grada Dubrovnika, projektnom prijedlogu budućeg intermodalnog urbanog centra Grada Dubrovnika, koji obuhvaća prostor od Batahovine do Robne kuće Minčeta.

-Cilj je stvoriti prostor ugodnijeg življenja i omogućiti jednostavniji život građanima, sa svim potrebnim sadržajima. Gruž, zajedno s područjem luke, transformirao bi se u novi gradski centar, s novom ponudom za građane i turiste, te riješenim prometnim pitanjem. Namjera je gradske uprave ovaj zahtjevni projekt financirati EU sredstvima – navode iz Grada Dubrovnika.

Predstavnici Europske komisije bili su izrazito zadovoljni idejom te su je ocijenili prihvatljivom za financiranje u budućem operativnom programu EU za razdoblje 2021. – 2027. Dogovoreni su i redoviti koordinacijski sastanci, na kojima će se s predstavnicima Ministarstva i Jaspersa u iduća četiri mjeseca usuglasiti konačni sadržaj projekta i definirati sva potrebna projektna dokumentacija. Potrebni dokumenti trebali bi se izraditi u iduće dvije godine i bit će osnova za prijavljivanje projekta na EU fondove.

Projekt intermodalnog urbanog centra predstavlja viziju razvoja ovog dijela grada, ali i rješavanje cjelokupnog prometnog problema. Osim prometnih rješenja koja će uključivati izgradnju novog tunela, novih pristupnih prometnica, novog ulaza u Grad, obuhvatit će i veliki dio Luke, projekt novog lučkog terminala za prihvat brodova na kružnim putovanjima, Batahovinu. Tu je i niz javnih i društvenih sadržaja koji nedostaju građanima Dubrovnika, poglavito kulturnih sadržaja i novih atrakcija namijenjenih turistima, i onima na kružnim putovanjima i onima koji su ovdje na stacionaru.

Posljedično će se rekonstruirati postojeći dijelovi Gruža, poput tržnice i parkova, te urediti nova pješačka zonu koja će izmijeniti vizuru Gruža i cijelom Gradu dati nove sadržaje. Oni će, uz postojeće, biti nova, alternativna ponuda koja bi, u konačnici, trebala rasteretiti opterećenje povijesne jezgre Grada.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana