Politika

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO PRORAČUN ZA 2020. ‘Grad vas prati od kolijevke do groba!’

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO PRORAČUN ZA 2020. 'Grad vas prati od kolijevke do groba!'

Gradonačelnik Mato Franković predstavio je gradskim vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća ovog utorka proračun za 2020. godinu koji iznosi 769 milijuna kuna. Istaknuo je kako je proračun 2017. godine iznosio 432 milijuna kuna da bi danas došli na iznos od 769 milijuna kuna.
-Sastavni dio proračuna su ključni infrastrukturni projekti. Izdvojit ću samo neke od njih kao što je Cesta Most – Pobrežje koju smo započeli graditi, a u 2020. godini osiguravamo iznos od oko 33 milijuna kuna. Tu je i Lapadska obala koju planiramo početi u listopadu, a osiguran je iznos od 40 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik.

Iznimno je važna i cesta Nuncijata za koju se osigurava 200 tisuća kuna.
-Stekli su se preduvjeti za početak projektiranja, a nakon ishođenja dozvola i za gradnju. Nova cesta će osigurati postojećim stanovnicima bolju i kvalitetniju infrastrukturu, postojeća će se cesta anulirati i izgradit će se pothodnik, a ovim se stječu i svi uvjeti da konačno krenemo u realizaciju dodjele zemljišta braniteljima na Nuncijati. Vjerujem da ćemo to sve skupa napraviti u 2020. godini – rekao je gradonačelnik.Osigurana su i sredstva od 700 tisuća kuna za projektiranje garaže u Ulici Bartola Kašića. Od kapitalnih projekata tu je Groblje Dubac koje je konačno krenulo snažnije, rekao je Franković, a u 2020. godini Grad je dužan izdvojiti 16 milijuna kuna. Za azil za životinje osigurana su 3 milijuna kuna.-Projekt će se raditi u fazama, jer je to najbolje rješenje – objasnio je.

Kad je riječ o stanogradnji, koja je iznimno bitna za sve naše sugrađane. Za zgrade u Solitudu, rekao je, nosimo inicijalna sredstva od 300 tisuća kuna, a očekujemo 2020. godine da će projekt biti gotov.
-Za zgradu za branitelje Grad će dati i svojih 10,8 milijuna kuna kako bi se investicija i realizirala – objasnio je dalje dodavši kako će se 2020. godine riješiti zbrinjavanje svih branitelja.

-Nosimo i novi projekt, a to je sufinaciranje stambenih kredita za mlade, a osiguran je iznos od 2 milijuna kuna. Cilj je da oni koji udovoljavaju uvjetima modela dubrovačke stanogradnje sami kupe stan, a da im Grad financira 30 tisuća eura. Cilj nam je da imamo godišnje 30 takvih paketa – rekao je Franković.
U travnju se očekuje natječaj za energetsku obnovu zgrada, na koji se aplicirala i Sportska dvorana u Gospinom polju. Za Dom umirovljenika ispod bolnice osiguran je milijun kuna, a u 2020. godini očekuje se izdavanje građevinske dozvole.
-Izgradnjom ovog doma 200 korisnika bi pronašlo svoje mjesto u novouređenom domu – rekao je gradonačelnik. Procijenjena vrijednost ovog projekta je preko 100 milijuna kuna.

Ukupno ulaganje u škole iznosi preko 37 milijuna kuna, a planirana su i sredstva za novi vrtić Solitudo, dok će se Pčelica u Mokošici u potpunosti srušiti radi izgradnje novog. Imat će 16 grupa i zgradu administracie te će se Mokošica jako približiti pedagoškim standardima.

-Jugov bazen bi trebao postati dubrovačka ljepotica nakon uređenja bivšeg Hotela Stadion – rekao je dalje. Milijun kuna osigurano je za dvoranu Gladijatora na prostoru stanice za tehnički pregled, a trebao bi krenuti i projekt hangara za veslački klub Neptun.

Za zonu zagušenja prometa osigurano je 1,3 milijuna kuna za maksimalnu kontrolu na Pilama prilikom dolaska i odlazaka autobusa. Dnevno Pilama prođe preko 300 autobusa.

-Za one koji su manje revni uvodimo sustav zone zagušenja prometa koji će imati posebne kamere na Ilijinoj glavici i Boninovu te na izlasku s Druge dalmatinske. Ako autobus ili kombi prođe bez da je imao riješen svoj status plaćanjem ili vinjetom, platit će kaznu do 10 tisuća kuna. U 2021. godini to ćemo primijeniti na sav ostali promet pa nitko u zonu neće moći bez povlaštene parkirne karte – objasnio je.

-Ukinut ćemo postojeća taksi stajališta na Pločama te ćemo proširiti nogostup. Imamo brojne pritužbe stanovnika koji ističu teško komuniciranje s gradom kad tamo imamo naslagano stotine taksista i to više neće biti moguće radi novog nogostupa do Lazareta – istaknuo je gradonačelnik.

-Područje Straduna je iznimno ugroženo velikim brojem vozila te kroz novu Odluku o komunalnom redu, koja će doći na klupe vijećnika u siječnju, zabranit ćemo vožnju preko Straduna – objasnio je gradonačelnik.

-Grad već godinama osigurava potreban iznos za skrb o životinjama. Kad nas prozivaju da ne pomažemo, možemo izvući iznose koliko Grad Dubrovnik pomaže zadnjih godina. Ako je 670 tisuća kuna nekome ništa, onda imamo problem – rekao je na dijelu proračuna o skrbi za životinje.

-Ako se sve posloži, u 2020. godini doći ćemo do milijardu i 200 milijuna kuna europskih sredstava u tri godine, a do 2107. godine imali smo nula kuna – govori Franković.

-Kad pogledate cijeli program od trenutka kad se rodite, Grad je stalno s vama, počevši od one prve subvencije do Groblja Dubac jer svi ćemo jednog dana umrijeti. Od kolijevke do groba Grad Dubrovnik vas prati, od početka do kraja – istaknuo je u objašnjenju proračuna gradonačelnik Mato Franković.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist