Grad

FRANKOVIĆ PORUČIO OREŠKOVIĆU Vratite sve što je Dubrovniku oduzeto!

FRANKOVIĆ PORUČIO OREŠKOVIĆU Vratite sve što je Dubrovniku oduzeto!

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je otvoreno pismo negodovanja zbog najava ministra unutarnjih poslova Vlaha Orepića o novom preustroju policije i ukidanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Tihomiru Oreškoviću.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Nakon najava ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Vlaha Orepića prema kojima bi, u novom preustroju policije, došlo do ukidanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, ovim putem izražavam otvoreno negodovanje na kontinuirano ponižavanje građana grada Dubrovnika. Naime, prvi put, još prije šest godina, tadašnja Vlada Republike Hrvatske ukinula je Trgovački sud u Dubrovniku odnosno njegovo sjedište. Nastavilo se s ukidanjem sjedišta Porezne uprave preko ukidanja Dubrovačke carinarnice, poznate Dogane, koja je opstala sve od doba Dubrovačke republike, ali su joj glave došla gospoda iz Kukuriku koalicije.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je jednoglasnu odluku prema kojoj čvrsto stojimo na poziciji da u svakom budućem preustroju Republike Hrvatske ne pristajemo na ništa manje od Dubrovnika kao središta regije.

Nažalost, ovo je već treća Vlada čiji pojedini ministri žele umanjiti značaj Dubrovnika kao regionalnog središta ukidanjem sjedišta državnih institucija. A mi se pitamo, što se uistinu promijenilo? Sve je ostalo isto, samo se odluke donose u Splitu, a izvršavaju u Dubrovniku, broj zaposlenih ostao je jednak, a do neke ozbiljne racionalizacije nije došlo.

Imajući na umu činjenicu da se i u grbu Republike Hrvatske nalazi grb Grada Dubrovnika, od Vas zahtijevamo zaustavljanje izmještanja regionalnih sjedišta državnih institucija iz grada Dubrovnika i povratak svih do sada potpuno neopravdano izmaknutih iz Dubrovnika. Građani grada Dubrovnika umorni su od poniženja koja nepravedno trpe od centralne vlasti.

Poštovani Predsjedniče, Dubrovnik zaslužuje biti regionalno središte i to ne samo zbog svoje kulturno-povijesne osobitosti i strateškog značaja, već i zbog značajne uloge u Domovinskom ratu.

Zbog prometne izoliranosti i odvojenosti od Europske unije te činjenici da ako žele doći do svog glavnog grada moraju proći granicu Republike Hrvatske, građani grada Dubrovnika predugo su građani drugog reda. Svako ulaganje u infrastrukturu, pa tako i u Zračnu luku Dubrovnik je poželjno i pohvalno, ali postaje besmisleno iz razloga što građani Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije od njih nemaju koristi. Odnosno, naši građani unatoč nacionalnom avioprijevozniku Croatia Airlines skupo plaćaju avionske karte do glavnog grada Lijepe naše i nisu u mogućnosti kupovati avionske karte po povoljnim i opravdanim cijenama. Zbog nepovezanosti s maticom i glavnim gradom, a do izgradnje Pelješkog mosta, najvažnijeg ključnog infrastrukturnog projekta ne samo za građane juga već i za cijelu Hrvatsku, očekujemo da će nacionalni avioprijevoznik omogućiti kontingent zrakoplovnih karata građanima grada Dubrovnika i Županije po povoljnim cijenama.

Poštovani Predsjedniče, očekujemo od Vlade Republike Hrvatske, s Vama na čelu, žurnu reakciju odnosno, zaustavljanje izmještanja te povratak svih do sada neopravdano izmještenih regionalnih sjedišta državnih institucija u grad Dubrovnik.

S poštovanjem,
Gradsko vijeće Grada Dubrovnika
Mato Franković, predsjednik 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist