Grad

FRANKOVIĆ PORUČIO ‘Nakon rata i razaranja, priča o Hrvatskoj započela je ispočetka’

Na Dan državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku sugrađanima koju prenosimo u cijelosti:

‘Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani,
drage gospođe i gospari,
Dubrovnik je oduvijek znao cijeniti slobodu, to temeljno ljudsko pravo i jednu od najvećih životnih vrijednosti. Naš slavni Libertas bio je temelj na kojem je izgrađena Dubrovačka Republika, to ime smo nosili na barjacima, a kada je prije 28 godina došao čas da se naša sloboda obrani i sačuva, ovaj Grad od drevnog kamena platio je veliki danak.
Hrabri ljudi slobodno su ustali u obranu Domovine. Boreći se s puno srca i prkosa bezuvjetno su dali ono najvrjednije što su imali – svoje živote. Naši sugrađani, branitelji iz drugih dijelova Hrvatske, ali i brojni civili platili su cijenu slobode koju danas uživamo. Zato danas, kada obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske, upravo njima dugujemo vječnu zahvalnost i sjećamo ih se s posebnim pijetetom.
Na današnji dan 1991. godine, a na temelju volje hrvatskih građana, Sabor Republike Hrvatske donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske kojom je pokrenut postupak razdruživanja od drugih republika i tadašnje države, a Deklaracijom usvojenoj na istoj sjednici proglašena je suverena i samostalna Republika Hrvatska.
Tim činom ispunjen je višestoljetni san našeg naroda, a priča o Hrvatskoj započela je ispočetka. Nakon rata i razaranja, danas imamo priliku graditi Lijepu našu i naš grad kao suvremeno društvo jednakih prilika za sve građane, društvo koje živi pogledom u budućnost, ali uronjeno u našu bogatu tradiciju i kulturno-povijesno naslijeđe kojim se ponosimo i koje pronosimo.
S takvim mislima, u svoje osobno i ime Grada Dubrovnika, čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske!’, stoji u potpisu gradonačelnik Franković.

Pročitajte još

STARE GUME, ŽELJEZO, BOCE… Vrijedni ronioci čistili podmorje u portu

Dulist

FRANKOVIĆ UZ DAN DRŽAVNOSTI: ‘Zajedništvom i jedinstvom možemo puno toga postići’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija