Politika

Gradonačelnik optužio Bogdanovića da je predstavnik građevinskog lobija

Gradonačelnik optužio Bogdanovića da je predstavnik građevinskog lobija

Novci koje je Grad uprihodio od naknade za nedostajuća parkirališna mjesta bila su nedostatna za izgradnju jedne garaže – rekao je gradonačelnik Mato Franković objašnjavajući novu odluku o plaćanju naknade za nedostajuće parkirališno mjesto.

Srž ove odluke jest ta da u budućnosti svi oni kojima prostorno-planski uvjeti dozvoljavaju izgraditi parkirna mjesta to i naprave.

-Cijena od 100 tisuća kuna u prvoj zoni već je postojala prije deset godina pa je smanjena na 50 tisuća i ista je generirala nered u prostoru jer je omogućila da svaki investitor odluči da će platiti kaznu od 50 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik, dodavši kako je prethodna odluka bila manjkava.

-Trebamo uvesti mjeru u prostor. Ovo je prvi korak, a drugi su ciljane izmjene GUP-a koje je nadležni odjel već pokrenuo. One će uvesti mjeru u prostor – rekao je gradonačelnik dodavši kako će za to trebati godina, godina i pol.

-Procesi koji su započeti budućom izmjenom GUP-a neće biti zaustavljeni – dodao je.

Nakon duže rasprave o amandmanima vijećnika Mosta, koji nisu prihvaćeni, osim jednoga, Marko Potrebica je kao primjer onih koji su koristili postojeću odluku tako da su plaćali naknadu umjesto gradili parkirališna mjesta, naveo hotele Kompas i Neptun. Istaknuo je i kako su nam garaže postali apartmani.

-Ako se ćaća odrekao sina, naći će naši genijalci način i da ovo izigraju – rekao je Potrebica dodavši kako je ovo dobar prvi korak.

-Ovo je poruka građevinarima – gradite garaže i parkirališna mjesta – rekao je gradonačelnik Mato Franković. I on se osvrnuo na pretvaranje garaža u apartmane što dodatno stvara problem s nedostatkom parkinga.

-Ne mogu vjerovati da netko misli da će s ovim nešto riješiti. Ovo je izraz nemoći – rekao je Vido Bogdanović dodavši kako postoji način: svako pogrešno parkirano auto dignut paukom. Rekao je kako 99 posto građana ovo nije platilo pa mu nije jasno zašto bi plaćao taj jedan posto.

-Prije ove sjednice razmišljao sam tko će biti u ovoj vijećnici predstavnik građevinskog lobija. Na kraju ste to vi. Šokiran sam jer ste zadnja osoba od koje sam to očekivao – odgovorio je Franković Bogdanoviću.

Vijećnik Bogdanović odgovorio je kako će se s ovom odlukom taj trošak svaliti na kupce stanova, a ne na investitore.

DDS-ova Terezina Orlić smatra kako će problem nedostajući parkirnih mjesta prebacuje na poduzetnike. Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić rekla je kako to građevinarima neće predstavljati problem, jer sukladno zakonskim propisima među uvjetima gradnje su i dva parkirališna mjesta po jednoj stambenoj jedinici, samo im je Grad ‘glupom odlukom’ omogućio plaćanje naknade za nedostajuće parkirališno mjesto. Od sad to više neće biti moguće.

 

Pročitajte još

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist

ZA TRI GLASA Ava Karabatić ostvarila bolji rezultat od ministrice Obuljen Koržinek

Dulist

[FOTOGALERIJA] MATO FRANKOVIĆ HDZ je u Dubrovniku apsolutni pobjednik!

Dulist