Politika

FRANKOVIĆ O ŽIČARI: Ugovaranje post perioda je protuzakonito!

FRANKOVIĆ O ŽIČARI: Ugovaranje post perioda je protuzakonito!

Pred vama je rješenje dugogodišnjeg problema, koji je vezan za koncesiju za žičaru tvrtke Excelsa. Prijedlog obuhvaća – 15 posto koncesijske naknade – 50 godina. Osobno mislim, obzirom da je tvrtka Excelsa vlasnik i donje i gornje postaje, da dužina godina ništa ne bi trebala smetati – rekao je gradskim vijećnicima Mato Franković objašnjavajući rješenje problema oko koncesije za žičaru.

Podsjetio je kako je Gradsko vijeće najprije donijelo odluku – do 50 godina i svi su je prihvatili, međutim nakon što Ministarstvo financija nije dalo pozitivno mišljenje krenulo se u novu raspravu te se došlo na prijedlog 15 posto – 10 godina s ugovaranjem postperioda za razdoblje 2015.-2017.

– Meni je drago, iako smo svi to podržali jednoglasno, što nismo sklopili ugovor zadnji put jer ugovaranje postperioda je protuzakonito. Obveza grada je ugovoriti koncesiju za buduće razdoblje – rekao je Franković dodavši kako je ovo tek prva odluka koja ide na Gradsko vijeće te da se nada da će se već na sljedećoj sjednici naći i sam ugovor.

Maro Kristić istaknuo je kako je upravo on bio jedan od onih koji se ranije nije slagao s razdobljem od 50 godina te da se posipa pepelom.

-Vjerujete li vi ljudima u Excelsi – upitao je Frankovića Ljubo Nikolić.

-Moramo razlučiti post period od budućeg. To su dva odvojena postupka, a odnose se na istu pravnu stvar. Mi imamo zakonsku obvezu tražiti naknadu za posljednjih pet godina – rekao je Franković dodavši kako će u konačnici tu doći do određenog sporazuma s koncesionarom.

-Nemojmo graditi kuću bez temelja. Utvrdimo koje su obveze dosad, riješimo to pitanje i tad potpišimo novi ugovor – smatra Nikolić. Istaknuo je tijekom rasprave da ne može prihvatiti otpis prethodnog duga.

-Ne možemo ugovarati post odnose. Nakon podnesenih prijava sve institucije su mi jasno rekle što trebam raditi. Zamjenica glavnog državnog odvjetnika koja radi na području koncesija mi je rekla što moramo raditi. Najlakše bi bilo ugovoriti post period, oni su bili spremni za dogovor. Gospodin Davor Lukšić pitao me je hoću li imati problem zato jer to nismo dogovorili. Ne, rekao sam mu da bih imao problem da sam to dogovorio. Ja ne smijem sklopiti nešto za post period. To nije po zakonu. To je potpuno drugi proces. Postoje odredbe zakona u kojima se jasno ističe što jednica lokalne smaouprave treba napraviti za stjecanje gospodarske koristi bez pravnr osnove. Je li to milijun, deset, petnaest, dvadeste, ne znam – objasnio je gradonačlenik.

-Nitko ne može utvrditi koja je to visina koncesijske naknade koju je grad propustio naplatiti i jesmo li mogli išta naplatiti – rekao je Maro Kristić dodavši kako institucije to trebaju utvrditi.

Vijećnici su prethodno donesenu odluku o dodjeli koncesije usvojili većinom glasova, uz tri suzdržana, a isto tako i odluku koja se odnosi na izračun koncesijske naknade i vrijeme trajanja koncesije.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist