Grad

FRANKOVIĆ O UNESCO-U Za dlaku smo izbjegli listu ugrožene spomeničke baštine

FRANKOVIĆ O UNESCO-U Za dlaku smo izbjegli listu ugrožene spomeničke baštine

Dubrovnik je za dlaku izbjegao da ga UNESCO na konferenciji u Bahrainu 24. lipnja stavi na listu ugrožene svjetske baštine.

Tako se, naime, može protumačiti današnja izjava gradonačelnika Mata Frankovića, na konferenciji za medije na kojoj se zajedno sa svojim zamjenicama Jelkom Tepšić i Orlandom Tokić osvrnuo na prvu godinu njihovog mandata. Naime, odgovarajući na pitanje DuLista o buffer zoni Franković je javnosti prenio ono što mu je rekao pomoćnik ministrice kulture.

-Rekao mi je da je UNESCO ozbiljno razmišljao staviti Dubrovnik pod ugroženu spomeničku baštinu zbog velikog broja kruzera koji dolaze u naš grad i činjenice da je njima izgledalo da sve skupa ide u jako lošem smjeru. Zbog toga su se pripremali da to možda naprave čak ove godine u Bahrainu. Nakon svih poteza koje smo mi napravili, bez da smo ih osobno izvještavali, jer oni sami prate situaciju, rekli su da su zadovoljni, da ne mogu reći da je ovo u potpunosti ono što smatraju konačnim rješenjem, ali da idemo u dobrom smjeru. Pozdravljaju takve napore i zbog toga u ovom trenutku nećemo biti stavljeni pod ugroženu spomeničku baštinu – rekao je Mato Franković.

Kad je riječ o buffer zoni, ona je, istaknuo je, definirana od strane Ministarstva kulture RH u suradnji s Gradom Dubrovnikom i svim nadležnim ministarstvima.

-Da bi se buffer zona usvojila, prethodno je potrebno dobiti konačnu suglasnost UNESCO-a koja bi trebala uslijediti u Bahrainu 24. lipnja. Nakon toga Grad kreće s implementacijom navedenog u svoj Prostorni plan. Imali smo stanovitih problema, nije ovo prvi put da buffer zona ide pred UNESCO. Prošli put su u Poljskoj odbili prijedlog, ali sad je to elaborirano, objašnjeno što, kako i zbog čega te očekujemo pozitivan odgovor na konferenciji u Bahrainu – rekao je Franković.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist