Grad

FRANKOVIĆ NAJAVIO Od 2021. godine oko Grada će prometovati samo automobili s PPK

FRANKOVIĆ NAJAVIO Od 2021. godine oko Grada će prometovati samo automobili s PPK

U zonu oko povijesne jezgre 2021. godine neće moći ući nitko bez povlaštene parkirne karte Sanitata – rekao je gradonačelnik Mato Franković na tribini Dubrovački turizam s pogledom na sutra Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak – Dubrovnik’.

-Oni koji imaju PPK su ili građani Dubrovnika ili stanovnici susjednih općina bivše Općine Dubrovnik. Svi oni koji ne kupe povlaštenu parkirnu artu neće moći uopće ući u tu zonu – rekao je te dodao kako više sebi ne možemo priuštiti objašnjavati UNESCO-u kako smo uspjeli smanjiti broj istovremenih ljudi, na čemu nam, kaže, čestitaju, a u istom smo vremenu uspjeli povećati broj vozila za najmanje 300 puta.

-To je neobjašnjivo i na osnovu svih parametara i pisma koje nam je UNESCO uputio idemo u žurne izmjene zakona i postojećih zakonskih akata. Ne zakona o liberalizaciji autotaksi tržišta. Zašto? Jer izmjene zakona koje bismo napravili ništa ne bi donijele budući da su licence izdane na pet godina, a stečena se prava prema zakonu ne mogu oduzeti. No, mogu se napraviti izmjene po pitanju ograničavanja prometa oko Grada – jasan je bio gradonačelnik.

Istaknuo je kako je ovo tek prvi segment, a neka daljnja budućnost, što može biti već za pet godina, govori kako niti u sam grad neće moći ući nitko osim žitelja, odnosno onih koji imaju ppk karticu. -Ne možemo imati 30 tisuća automobila i 15 tisuća motora uz sve susjedne općine, a imati limitiran broj parkirnih mjesta i nedovoljno resursa za izgraditi odjednom deset garaža da sve automobile maknemo s ulica. Svi znamo što trebamo napraviti, ali nam za to treba 15 godina jer nismo na vrijeme krenuli. Ne mogu ja sad optužiti nekog od gradonačelnika prije mene zbog čega nisu krenuli tada. Nisu krenuli iz milijun i jednog razloga, a nemojmo zaboraviti da turizma nije bilo ili je bio na malim razinama, svaki gost nam je onda bio važan te smo do prije dvije godine uspješnost turizma mjerili brojkom gostiju i noćenja, a to je potpuno krivo mjerenje – rekao je.
Na tribini je također najavio kako će 2020. godine dolaziti istovremeno u grušku luku samo dva kruzera, odnosno dva ujutro i dva popodne.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist