PolitikaUrednički izbor

‘Srđevci će glasati za mene kad na Srđu napravimo repliku Kuće cvijeća’

'Srđevci će glasati za mene kad na Srđu napravimo repliku Kuće cvijeća'

Gradski vijećnik s liste građana birača Srđ je Grad Nikša Selmani osvrnuo se na cestu koja vodi do tvrđave na Srđu, tijekom rasprave o izmjenama i dopunama PPU-a i GUP-a. Ova je cesta, naime, izmjenama iz 2014. godine izbrisana iz plana te ju je potrebno ‘vratiti’ u plan kako bi se mogla obnoviti.
-S obzirom da se alternativna trasa prometnice nije izvela, a radi neadekvatnog stanja postojeće prometne mreže u odnosu na gustoću prometa, postojeću prometnicu je potrebno rekonstruirati – navodi se u objašnjenju odluke.

No, Selmani ističe kako nije točno da je cesta izbrisana iz plana.
-Nije do kraja točno da je izbrisana trasa postojeće prometnice, ali nije definirana kao cesta već kao biciklistička i pješačka staza – rekao je Selmani. Naveo je i kako smatra da će ovakva izmjena GUP-a jako štetiti Hrvatskoj u arbitražnom postupku koji je u tijeku.

-Imali smo priliku čuti što grupaciji birača predstavlja Srđ. Dok većini to predstavlja mjesto gdje su hrvatski branitelji 6. prosinca izvojevali veliku bitku obrane Srđa, njima to predstavlja smo jedan projekt golfa i ništa više. Jer emocije uz Domovinski rat nemaju, a to su sad još jednom pokazali – odgovorio mu je gradonačelnik Mato Franković.

-Cesta je izbrisana iz prostornog plana, ljudi koji se voze ovom cestom dovode se do životne ugroze. Umjesto da pohvale inicijativu da se ova cesta vrati u prostorni plan kao službeni koridor ceste, ne, oni razmišljaju o golfu. Ako će jedan izgubljeni ljudski život značiti gubitak arbitražnog spora, onda želim da ga izgubimo, a da taj ljudski život bude spašen. Ne brišemo ništa iz plana, da bismo na bilo koji način ugrozili arbitražni postupak, jedino želimo legalizirati postojeću cestu i obnoviti je – rekao je gradonačelnik.
Najavio je i vlastite memoare u kojima će napisati

-Njih jedino golf interesira. Doći će vrijeme i da ja napišem svoje memoare u kojima ću napisati koja sve udruženja i grupacije već puno desetljeće financiraju ovu grupu birača. Zbog koga i zbog čijih interesa djeluje ta grupa birača. Sve ću to iznijeti u svojim memoarima s kojima ću ipak pričekati, zbog više knjiga koje trebaju izaći u skoro vrijeme, jer želim da to bude bestseller – rekao je dalje gradonačelnik, rekavši kako mu je drago da u tome nije sudjelovao vijećnik Selmani.

-Smiješno je govoriti o emocijama prema Domovinskom ratu. Upravo zbog respekta prema ljudima koji su branili grad, tražimo već tri godine raskid ugovora o koncesiji. Tako bismo uspjeli osloboditi tvrđavu i obnoviti je te vratiti dostojanstvo i tvrđavi i braniteljima – rekao je Selmani.

-Nitko ne pita tko su akteri brisanja ceste iz plana – dalje je rekao gradonačelnik.

-Ovdje treba razmišljati glavom, a nakon toga idu emocije. U trenutku kada vratimo ovu cestu u GUP, iako postoji kao staza za pješake, kako ćemo je po GUP-u definirati. Ako je definirate kao prometnicu ulazite u sukob s UPU-om i tad ćete i njega trebati mijenjati – rekao je Selmani dodavši kako se UPU ne smije mijenjati radi arbitraže.

-Godine 2013. ona je bila definirana kao prometnica, a izglasala se kao staza i netko je muljao s GUP-om – dodao je dalje.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić rekla je kako je ovo odluka o pokretanju izmjena, a struka će je definirati. Ona će biti kolna cesta, a profil će se tek definirati.

-Ovo je plan višeg reda. Plan manjeg reda nije nužno paralelno mijenjati – odgovorila je Tokić Selmaniju.

-Žao mi je da gradonačelnik koji zna kako je to bilo 2013., i koji se ogradio od toga, danas osuđuje ljude koji su taj zločinački čin pokušavali spriječiti. Posljedice vidimo danas. Bez obzira na sve procese koji se vode, nemamo pravo niti imamo moralno pravo postavljati se kao glasnogovornici ovlaštenika koncesije. Imamo u ovoj odluci cijeli niz dobrih stvari, ali da bismo mi ovu cestu uredili, osnovna pretpostavka je raskinuti ugovor o koncesiji – rekao je Maro Kristić (Most)

-Važno je napomenuti da se ovdje radi o pokretanju postupka – rekao je Franković te se osvrnuo na 2013. godinu kada se izglasavao UPU za golf na Srđu. Rekao je kako nije osudio Srđ je Grad, jer su oni tada bili u pravu. No, sad navode da nije dobro vraćanje te ceste u plan.

-Srđ je prevrijedno područje. Tko vlada Srđem, vlada Dubrovnikom – rekao je Selmani dodavši kako gore treba napraviti pravu rekreacijsku zonu.

-Sinula mi je velika ideja. Predlažem da na Srđu, gospar Špero, kupimo 5-6 tisuća kvadrata i da napravimo repliku Kuće cvijeća i Muzej drugu Titu. Uvjeren sam da će nakon toga svi Srđevci glasati za mene – poručio je Franković.

Rikard Rossetti rekao je kako ima informaciju da smo mi već izgubili postupak arbitraže s golferima.

-Nećete nas isprovocirati da govorimo ovdje o golfu jer ne želimo ugroziti arbitražni postupak. Ja sam jedan od svjedoka u tom postupku. Možda me namjerno želite isprovocirati. Možda bi oni voljeli da izgubimo arbitražni spor. Ja ne želim da moj država izgubi – rekao je Franković. Selmani je, naime, upitao zamjenicu gradonačelnika je li upoznata sa sadržajem lokacijske dozvole, na što je ona rekla kako nije. Gradonačelnik je tada odgovorio kako zamjenica ne mora voditi sve projekte te da je on zadužen za golf.

-Rekonstrukcija i vraćanje ove ceste itekako ima reperkusije na razvoj projekta golfa. To biste znali da ste upoznati sa sadržajem lokacijske dozvole. Neka se uključi u raspravu onaj koji zna sadržaj – rekao je Maro Kristić.

-UPU-om iz 2013., protiv kojega je bio gospodin Kristić nije poništena ova cesta već GUP-om 2014., za kojega je gospodin Kristić bio suzdržan. Nećemo napraviti ništa loše, ovdje ne raspravljamo o golfu – rekao je gradonačelnik. Samo ćemo legalizirati cestu koja vodi do tvrđave, objasnio je.

-Koliko smo puta sjedali skupa, pa prevrtali, pa lokacijsku i valjda smo se jasno odredili po tom pitanju – odgovorio je Kristiću Marko Potrebica.

-Zašto u dvije i pol godine nismo mogli napraviti potpuno novi prostorni plan? – pitao je vijećnik Vido Bogdanović.

-Zašto ne pokrenemo proceduru za potpuno novi plan kako bi se ispravilo sve ono što ova garnitura lokalnih političara misli da treba ispraviti – ističe Bogdanović. Dodao je kako o arbitraži ne zna ništa te da u nju ne vjeruje.

-Možda bi bilo pristojno da nam netko na zatvorenoj sjednici objasni o čemu se radi i da mi šutimo – dodaje je dalje Bogdanović o arbitraži za golf.

-Zašto se cesta ne može popraviti bez ove procedure, cijele administrativne akrobacije? – pitao je dalje.

-Godine 2005. donesena je nova generacija planova. Zakonski okviri danas ne dozvoljavaju da se donese nova generacija planova – objasnila je pročelnica Jelena Lončarić.To je razlog zašto se ne može raditi potpuno novi prostorni plan.

Odluke o izradi izmjena PPU-a i GUP-a usvojene su većinom glasova.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist