Aktualno

Franković: ‘Jedino ispravno i pravično bi bilo da se Žičara zatvori’

Franković: 'Jedino ispravno i pravično bi bilo da se Žičara zatvori'

Obzirom da tvrtka Excelsa Nekretnine ne poštuje pravila sukladno Zakonu o koncesijama, Grad Dubrovnik je kao davatelj koncesije obavijestio Carinu Republike Hrvatske kako su dužni postupiti i izaći na teren te utvrditi zašto se ne poštuje navedeno pravilo. Predložili smo zatvaranje same žičare jer ona stječe prihode na osnovu nezakonitih gospodarskih djelatnosti – rekao je u ponedjeljak prilikom davanje izjave za medije gradonačelnik Mato Franković o vršenju nadzorne aktivnosti Carine Republike Hrvatske nad žičarom kojom upravlja tvrtka Excelsa Nekretnine.

Ovim je pokazano, rekao je Franković, ‘funkcioniranje pravne države’.

-Mislim da je tu stvar vrlo jasna i da budući koncesionar kako bi došao u situaciju sklapanja koncesije mora riješiti obveze iz prethodnih razdoblja. Postoje prvostupanjske presude Trgovačkog suda u Dubrovniku koje su jasno rekle da je Excelsa dužna platiti svoje obveze prema Gradu Dubrovniku i Republici Hrvatskoj – rekao je Franković.
Misli da bi ‘bilo jedino ispravno i pravično bilo da se žičara zatvori dok koncesionar ne podmiri svoje obveze iz prošlosti i dok ne sklopi ugovor s Gradom Dubrovnikom’.

-Znam da će se koncesionar pravdati time da mu nije niti ponuđen ugovor. Opovrgnuo bih ga i napomenuo da je 2015. godine tadašnje Gradsko vijeće izglasalo tekst Ugovora i isti je bio ponuđen koncesionaru, tvrki Excelsa nekretnine i godinu dana ga nisu potpisali – istaknuo je gradonačelnik. Nakon toga je, kako kaže, došla situacija u kojoj je sadašnji saziv Gradskog vijeća izglasalo elemente ugovora, ali je sve zaustavljeno od strane DORH-a jer je rečeno ‘da se Ugovor ne može sklopiti dok se ne riješe obveze iz prethodnih razdoblja’.

-Danas vidimo da pravna država funkcionira. Bez obzira što je njihovo pravdanje da oni plaćaju obveze prema državi kroz poreze, ali… Plaćaju ih i ugostitelji, kao što plaćaju i javnu površinu. Nikome ne pada napamet ne platiti jer znaju što je posljedica. A to je ukidanje stolova s javne površine! Tako je i ovdje. Ukoliko ne plaćate koncesiju, oprostite, ali ne možete obvljati gospodarsku djelatnost dok ju ne počnete plaćati – ističe. Hoće li se zatvoriti danas žičara? Franković ne bi htio ulaziti u pravne postupke Carine, a Grad Dubrovnik je, govori, postupio u skladu sa svojim ovlastima i Zakonu.

Podsjetimo, iako se ovog ponedjeljka očekivalo da će Carinska uprava zapečatiti žičaru, budući da je istekao rok koji je DORH dao Excelsa nekretninama za usklađenje sa zakonom, plaćanje dugovanja Gradu za koncesijsku naknadu za žičaru i potpiše ugovor o koncesiji, danas, ipak, žičara još uvijek nije zatvorena.

Na upit DuLista iz Carinske uprave odgovorili su kako je ‘na temelju pisanog zahtjeva davatelja koncesije – grada Dubrovnika, koji je Carinska uprava zaprimila dana 29. ožujka 2019. godine (petak), otvoren nadzor u skladu sa odredbama Zakona o koncesijama (Narodne novine 69/17) te su nadzorne aktivnosti u tijeku’.

Inače, ovlast zatvaranja Žičare prema Zakonu o Koncesijama ima Ministarstvo financija RH. I ne samo to, Ministarstvo može, ukoliko procijeni da je to potrebno, oduzeti cjelokupni promet tvrtke Excelsa, ne samo za tekuće razdoblje, nego i od 2017. godine do danas.

-Cjelokupni promet se stekao na osnovi nezakonitog gospodarskog djelovanja – zaključio je Franković.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist