Politika

Franković jasno poručio: ‘Ne brzoj cesti preko Omble’

Franković jasno poručio: 'Ne brzoj cesti preko Omble'

Gradonačelnik Mato Franković jasno je s Gradskog vijeća poručio kako je protiv izgradnje brze ceste preko Omble. Naime, tijekom obrazloženja odluke o zaštiti izvorišta Omble istaknuo je kako će se njome izvorište zaštititi, ali i onemogućiti daljnja devastacija kao i neki projekti koji nisu temeljeni na realnosti.

-To su želje koje ne mogu biti ostvarene jer bi trajno narušile prirodni krajobraz Rijeke dubrovačke. Riječ je o projektu brze ceste preko izvorišta koji nije realan, nije dobar niti je potreban građanima i Gradu – rekao je Franković dodavši kako vjeruje da će Gradsko vijeće, kad dođe trenutak za to, usvojiti deklaraciju o protivljenju jednom takvom projektu koji bi trajno uništio područje Rijeke dubrovačke, koja je u doba Republike služila kao mjesto odmora i uživanja, a onda se godinama devastirala.

Vijećnik Mosta Maro Kristić rekao je kako je sve ono što se odlukom zabranjuje na teritoriju RH, dozvoljeno na teritoriju susjedne države.

-Ovo je zaštićeni krajobraz, što se događa s planom upravljanja? Bilo bi logično da je ovava odluka dio jedno takvog plana. Odluka je u koliziji sa svim što danas tamo imamo, imamo veilki broj onečišćivača, a tu je i Libertas i svi oni bi, da se odluka donijela prije, trebali biti zabranjeni – istaknuo je Kristić dodavši kako bez odluke na razini druge dvije države, ona postaje bespredmetna.

-Imamo tisuće odluka koje postoje i koje su dobre, ali u prostoru imamo nered. Zato moramo djelovati – rekao je Kristić.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić istaknula je kako nered u prostoru kojeg spominje Kristić nema veze sa zonama sanitarne zaštite. Nered jest, složila se te dodala da se kreće s uređenjem obale od Stare Mokošice do izvorišta.

Maro Kristić nadovezao se na vijećnicu Ivanu Šepak (DUSTRA) koja se dotaknula vlasništva derutnih objekata na izvoru, a to je prostor bivše tvornice tjestenine. Rekao je kako su te nekretnine kupovane u vrijeme kad i zemljište na Srđu, a nalaze se u vlasništvu tvrtke u kojoj su suvlasnici Davor Štern,  Braslav Turčić i jedna osoba izraelskog podrijetla. Predložio je da se zaštiti voda od eksploatacije bilo kakve vrste pravnih osoba, odnosno da jedini koji je mogu eksploatirati budu građani i Grad, na što mu je Marko Potrebica poručio neka bude miran jer je to zaštićeno zakonom.

Zamjenica Tokić rekla je kako će bilo kakav objekt u toj najvećoj zoni zašite biti u suprotnosti s odlukom koja se danas donosi te će ugrožavati izvorište Omble.

-Postojale su zone zaštite i u Jugoslaviji i za vrijeme druga Tita. No to nije bitno, bitno je da se mijenja odnos prema važnom pitanju, prema ispravnosti vode za piće. Govorimo o ispravnosti, a ne o količini. Količine izvorišta su ozbiljno ugrožene i smanjuju se iz godine u godinu. Bilo bi dobro da politika s ove i one strane granice uloži više napora u iznalaženje odgovora kako osigurati dovoljne količine vode – rekao je tijekom rasprave Vido Bogdanović (HSS).

Odluka je donesena jednoglasno.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist