Politika

Franković jasno poručio: ‘Ne brzoj cesti preko Omble’

Gradonačelnik Mato Franković jasno je s Gradskog vijeća poručio kako je protiv izgradnje brze ceste preko Omble. Naime, tijekom obrazloženja odluke o zaštiti izvorišta Omble istaknuo je kako će se njome izvorište zaštititi, ali i onemogućiti daljnja devastacija kao i neki projekti koji nisu temeljeni na realnosti.

-To su želje koje ne mogu biti ostvarene jer bi trajno narušile prirodni krajobraz Rijeke dubrovačke. Riječ je o projektu brze ceste preko izvorišta koji nije realan, nije dobar niti je potreban građanima i Gradu – rekao je Franković dodavši kako vjeruje da će Gradsko vijeće, kad dođe trenutak za to, usvojiti deklaraciju o protivljenju jednom takvom projektu koji bi trajno uništio područje Rijeke dubrovačke, koja je u doba Republike služila kao mjesto odmora i uživanja, a onda se godinama devastirala.

Vijećnik Mosta Maro Kristić rekao je kako je sve ono što se odlukom zabranjuje na teritoriju RH, dozvoljeno na teritoriju susjedne države.

-Ovo je zaštićeni krajobraz, što se događa s planom upravljanja? Bilo bi logično da je ovava odluka dio jedno takvog plana. Odluka je u koliziji sa svim što danas tamo imamo, imamo veilki broj onečišćivača, a tu je i Libertas i svi oni bi, da se odluka donijela prije, trebali biti zabranjeni – istaknuo je Kristić dodavši kako bez odluke na razini druge dvije države, ona postaje bespredmetna.

-Imamo tisuće odluka koje postoje i koje su dobre, ali u prostoru imamo nered. Zato moramo djelovati – rekao je Kristić.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić istaknula je kako nered u prostoru kojeg spominje Kristić nema veze sa zonama sanitarne zaštite. Nered jest, složila se te dodala da se kreće s uređenjem obale od Stare Mokošice do izvorišta.

Maro Kristić nadovezao se na vijećnicu Ivanu Šepak (DUSTRA) koja se dotaknula vlasništva derutnih objekata na izvoru, a to je prostor bivše tvornice tjestenine. Rekao je kako su te nekretnine kupovane u vrijeme kad i zemljište na Srđu, a nalaze se u vlasništvu tvrtke u kojoj su suvlasnici Davor Štern,  Braslav Turčić i jedna osoba izraelskog podrijetla. Predložio je da se zaštiti voda od eksploatacije bilo kakve vrste pravnih osoba, odnosno da jedini koji je mogu eksploatirati budu građani i Grad, na što mu je Marko Potrebica poručio neka bude miran jer je to zaštićeno zakonom.

Zamjenica Tokić rekla je kako će bilo kakav objekt u toj najvećoj zoni zašite biti u suprotnosti s odlukom koja se danas donosi te će ugrožavati izvorište Omble.

-Postojale su zone zaštite i u Jugoslaviji i za vrijeme druga Tita. No to nije bitno, bitno je da se mijenja odnos prema važnom pitanju, prema ispravnosti vode za piće. Govorimo o ispravnosti, a ne o količini. Količine izvorišta su ozbiljno ugrožene i smanjuju se iz godine u godinu. Bilo bi dobro da politika s ove i one strane granice uloži više napora u iznalaženje odgovora kako osigurati dovoljne količine vode – rekao je tijekom rasprave Vido Bogdanović (HSS).

Odluka je donesena jednoglasno.

Pročitajte još

ŽUPAN MUJANU ‘Centar za gospodarenje otpadom nije bomba, već rješenje’

Dulist

‘Zaiskrilo’ između Kosović i Ćurčije oko dopisa kojeg ni župan nije vidio

Dulist

VILMA KOSOVIĆ OPORBI ‘Neću podnijeti ostavku, postupila sam po zakonu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija