Natrag
19.12.2018 08:36

facebook

twitter

google

rss

dulist

Francuzi stigli u Župu dubrovačku

21.3.2013 @ 13:41 Mia Njavro Zanimljivosti
3;3

Podijelite:

Učenici i profesori iz francuske katoličke škole College des Ormeaux iz Le Havrea borave ovih dana u Župi dubrovačkoj u sklopu međunarodne suradnje i razmjene učenika ostvarene u suradnji sa OŠ Župa dubrovačka.

Gosti iz  Le Havre smješteni su u obiteljima svojih vršnjaka iz Osnovne škole Župa dubrovačka. Ova francuska škola je privatna i pod dominikanskim patronatom. Pohađa je oko šest stotina učenika i to od petoga do osmoga razreda. Jedan od profesora u College des Ormeaux je i Hrvat Tomislav Rajković. Njegova neobična životna priča odvela ga je u Francusku, gdje je osnovao obitelj, gdje  radeći kao profesor, nesebično promiče hrvatsku kulturu i tradiciju u Francuskoj.

Prije nekoliko godina profesor Rajković ostvario je suradnju  sa Starim Mikanovcima, njegovim rodnim krajem, a od prije sedam  godina i sa Župom dubrovačkom. Ovih dana se u Dubrovniku susreo i sa svojom kolegicom i prijateljicom iz srednjoškolskih dana, Mirjanom Žeravica, profesoricom hrvatskog jezika u klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Dubrovniku. U okviru svog sedmodnevnog programa učenici i profesori posjetili  su ured Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik.

Učenike je srdačno primio i zamjenik načelnik općine Župa dubrovačka  u prostorijama Općine, te im zaželio dobrodošlicu i ugodan boravak. Svakom učeniku darovao je knjigu na francuskome jeziku „Čarolije ljepote“, koja govori o ljepotama i blagodatima župskoga kraja.

 Učenici i profesori su razgledali grad i zidine zahvaljujući susretljivosti Društva prijatelja dubrovačkih starina, te posjetili Arboretum i Cavtat.
Domaćini iz Osnovne škole „Župa dubrovačka“, kako je kazala ravnateljica Anka Šutalo i profesorica Melika Branica, nastoje, uz razgledanje prirodnih ljepota i kulturne baštine juga Hrvatske, omogućiti učenicima iz prijateljske škole i niz edukativnih sadržaja. Organizirana im je terenska nastava, športski susreti, folklor, pjevanje, tamburaški nastupi i prezentacija narodnih nošnji Župe dubrovačke.

Svesrdnu pomoć pružila je i Francuska alijansa Dubrovnik. Nastupili su u sklopu programa Dani  Frankofonije u Dubrovniku. Zadovoljna suradnjom dviju škola, ravnateljica Anka Šutalo kazala je da će se suradnja nastaviti i dalje, a također i suradnja sa školama iz drugih zemalja, kako bi se na taj način mladi izvan Hrvatske, njihovi roditelji, profesori i prijatelji upoznali s ljepotama, običajima, kulturom i načinom života krajnjeg juga Lijepe naše.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana