Županija

FOTO/VIDEO U Stonu završena berba soli, prikupljene četiri tone solnog cvijeta

U Solani Ston ovog je četvrtka, na blagdan sv. Bartola, čije ime nosi i tvrđava na brdu Podzvizdu, bio završni dan berbe soli koja je započela prije 15 dana.

Prema riječima vlasnika solane Sveta Pejića u dvije ovogodišnje berbe prikupljeno je 400 tona soli i četiri tone solnog cvijeta ili kako ga nazivaju ‘kavijara soli’.

Berba 2017. godine obavljena je iz tri stonska bazena, Mundo iz kojega se za vrijeme Dubrovačke Republike dijelila sol okolnom pučanstvu koje nije imalo novca za kupnju soli, te iz bazena sv. Vlaha i sv. Petra i Pavla.

-Soli ima za svih. Čistu ekološku sol možete kupiti ovdje u Stonu i u nekoliko butiga u Dubrovniku – rekao nam je Pejić dodavši kako svi oni koji se žele upoznati s poviješću ove najstarije solane u Europi i jedne on najpoznatijih u Hrvatskoj, ali i vidjeti kako se vadi sol, mogu je posjetiti svakim danom od 8 do 20 sati.

Ovdje treba spomenuti i nadolazeći Festival soli, koji se održava od 27. kolovoza do 1. rujna, a koji obuhvaća raznovrsne sadržaje – koncerte i glazbene večeri, radionice za najmlađe te mali sajam tradicionalnih proizvoda i rukotvorina u povijesnom ambijentu Solane Ston, sve popraćeno gastronomskom ponudom specijaliteta poluotoka Pelješca i područja Dubrovačko- neretvanske županije.

Ideja o kreiranju festivala na području Stona potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici koja je svoj napredak temeljila, među ostalim i na proizvodnji i trgovini ovim važnim artiklom u ishrani ljudi.

Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća, bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt i jedinstveni spomenik kulture i turistička atrakcija. Berba soli, koja se u Solani Ston vrši na povijesni način svake godine, predstavlja također posebnu turističku atrakciju i zaokuplja pažnju posjetitelja.

Kako je bilo na završnom danu berbe pogledajte na videima i u fotogaleriji.

 

Pročitajte još

MINIRANJE ISPOD PELJEŠKOG MOSTA 250 tona težak pilot zaglavio u stijeni

Dulist

Županija isplatila 195 tisuća kuna jednokratnih novčanih naknada

Dulist

FEKALNO ONEČIŠĆENJE More na plaži u Prižbi nije za kupanje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija