Kultura

FOTO/VIDEO Što je zajedničko Držiću i Cervantesu?

FOTO/VIDEO Što je zajedničko Držiću i Cervantesu?

„Držić i Cervantes – mediteranski krug smijehom“ naziv je izložbe Dubravka Kastrapelija, koja je ovog petka otvorena u Domu Marina Držića.

Na tridesetak ilustracija, slikar je dočarao svoje viđenje scena iz Držićeve Novele od Stanca i Dunda Maroja te Cervantesova romana Don Quijote.

– Smijeh kao nit koja je objedinila stvaralaštvo najpoznatijeg hrvatskog komediografa Marina Držića i najvećeg španjolskog pripovjedača Miguela de Cervantesa Saavedre potaknula je ilustratora Dubravka Kastrapelija da kroz interpretaciju njihovih najznačajnijih književnih djela ilustrira viziju pročitanog i doživljenog, stvarajući pritom suodnos dvaju značajnih predstavnika renesansne književnosti – zapisala je u katalogu koji prati izložbu povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Dubravko Kastrapeli rođen je 26. siječnja 1971. godine u Zagrebu. Završio je srednju elektrotehnič­ku školu, te nakon toga upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1995. godine u klasi prof. Kesera, te kod prof. Damjanov na temu “Utjecaj umjetničkog djela na likovno izra­žavanje djece”. Nakon toga se bavi slikarstvom i kiparstvom, da bi se ubrzo posvetio ilustraciji. Posljednjih godina posvetio se ilustriranju Cervantesovog “Don Quijotea” i djela Marina Držića u kojima spaja svoju ljubav prema književnosti i likovnosti te je na tu temu održao više samostalnih izložbi u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Ilustrirao je i dizajnirao brojne slikovnice, letke, plakate, udžbenike i dječje časopise.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist