Natrag
22.3.2019 15:28

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/VIDEO Procesijom i otvaranjem Vrata milosrđa otvorena Godina milosrđa i Godina sv. Vlaha!

13.12.2015 @ 19:53 Dulist Aktualno
51;51

Podijelite:

Svečanim euharistijskim slavljem u dubrovačkoj katedrali kojem je prethodila procesija kao i otvaranje Vrata milosrđa po prvi put u povijesti, u Dubrovniku je u nedjelju svečano otvorena Godina milosrđa i Godina svetog Vlaha, zaštitnika našeg grada.

Program je počeo procesijom ispred crkve Male braće u staroj gradskoj jezgri, u kojoj su među ostalim sudjelovali i članovi Bratstva festanjula sv. Vlaha i 17 mladih s bakljama kao simbolima 17 stoljeća od mučeničke smrti sv. Vlaha.

Obred u katedrali počeo je otvaranjem Vrata milosrđa, a je ovo prvi put da se Sveta vrata otvaraju ne samo u Vatikanu nego i na katedralama diljem svijeta, pa tako i dubrovačkoj.

Biskup dubrovački Mate Uzinić istaknuo je kako mu izuzetnu radost pričinja to što se ovo slavlje otvaranja izvanrednog jubileja milosrđa i Godine svetog Vlaha događa baš danas i to iz tri razloga.

– Prvi je razlog što je ovo treća nedjelja došašća koja nas poziva na radost. Nema većeg razloga za radost od susreta s Gospodinom i njegovim milosrđem. Drugi razlog je što je ova nedjelja ujedno i nedjelja u kojoj se slavi nedjelja Caritasa, a treći razlog je što se ovo, po prvi put u povijest otvaranje Vrata milosrđa, događa u izuzetno važnoj godini za našu mjesnu Crkvu. Ovo je jubilarna godina, 1700. godina je prošlo od mučeničke smrti svetog Vlaha -rekao je Uzinić te dodao kako je ovo ”poklapanje” milosni dar.

Istaknuo je i kako se na ovaj način, povratak u prošlost slaveći 1700. obljetnicu mučeničke smrti sveto Vlaha, može povezati i sa sadržajima sadašnjosti ali i usmjeriti u budućnost. U procesiji Dubrovnikom nosile su se moći glave sv. Vlaha čija godina se također otvorila večeras, te moći sv. Leopolda Bogdana Mandića, sveca koji simbolizira Božje milosrđe prema čovjeku.

Inače, ovo je 29. sveta godina u Katoličkoj Crkvi otkako je ta tradicija počela prije više od 700 godina. Svete godine obično se proglašavaju svakih 25 godina, osim ako Papa ne odluči drugačije kako bi posebno skrenuo pažnju na jednu temu. Posljednju je proglasio Ivan Pavao II. 2000. povodom Velikog jubileja i iduća je trebala biti 2025. Papa Franjo, međutim, odlučio se za izvanrednu svetu godinu kako bi je posvetio milosti, solidarnosti, nadi i pravdi u svijetu. Godina milosrđa trajat će od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga iduće godine.
Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana