Županija

FOTO/VIDEO Pedeset nijansi plavca malog

FOTO/VIDEO Pedeset nijansi plavca malog

Već jedanaestu godinu zaredom, ljubitelji  vina obilaze pelješke podrume, ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora  Bože Petrova. 

U početku je intencija Dana otvorenih vrata peljeških podruma bila upoznavanje hotelijera i ugostitelja s proizvođačima kako bi blago s polja i iz podruma stiglo na stolove i šankove, ali brojni vinoljubci odmah su se pridružili.  Autobusi su stigli sa svih strana županije, iz Dubrovnika, Vele Luke, Splita, čak iz Novog Sada.  Iz godine u godinu manifestacija se širi i obogaćuje, na obostranu radost svake godine sve brojnijih potrošača i proizvođača.  U petak je u Potomlju održano i natjecanje u spremanju lovačkog gulaša.

Mi smo posjetili vinokušnju u Zadružnom domu u  Janjini  gdje je spremljen vinski gulaš s domaćim njokima za sve posjetitelje. Gulaš su od ranog jutra kuhali djelatnici orebićkog hotela Bellevue Ante Stanković, Frano Vidović i Nedjeljka Lovrinčević. Recept je poznat, zažućeno korijenasto povrće, začini, dobra junetina, dosta dingača i još više ljubavi.

Uvjerili smo se  i sami da je odličan, a za stručnu ocjenu pitali smo viteza kuharstva, profesora Josipa Žuvelu koji ga također hvali uz napomenu kako nije baš jednostavno pogoditi  omjere na tako veliku količinu. Sudeći po broju posjetitelja iduće godine trebat će im još veći kazan. Propast velikih proizvođača Dalmacijavina i Badela prouzročila je velike probleme pelješkim vinogradarima, no na muci se poznaju junaci.

Mnogi vinogradari upustili su se u proizvodnju, pa danas imamo na desetke malih vinarija, a nove se svakodnevno otvaraju. Tržišna utakmica također je učinila svoje, pa uz kvantitetu konstantno raste i kvaliteta. Rekli bismo pedeset nijansi plavca malog, a sve jedan bolji od drugog, na radost žuljavih ruku, a i žednih grla.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist