Aktualno

FOTO/VIDEO Ovo je Cavour, milijardu i pol eura vrijedan nosač zrakoplova usidren u Gružu

FOTO/VIDEO Ovo je Cavour, milijardu i pol eura vrijedan nosač zrakoplova usidren u Gružu

Nosač zrakoplova i helikoptera Cavour, vrijedan više od milijardu i pol eura pristao je večeras u Dubrovnik.

Riječ je o perjanici talijanske ratne mornarice, jednom od najvećih plovila te vrste u europskoj floti koje može na palubi nositi osam VTOL zrakoplova (zrakoplova koji mogu vertikalno poletjeti i sletjeti) poput letjelica AV-8B Harrier ili F-35 Joint Strike Fighter i 12 borbenih helikoptera.
U hangaru površine 2500 metara četvornih može smjestiti i stotinjak vozila ili čak 24 tenka. Što se tiče obrambenih i napadačkih sposobnosti, brod je opremljen s nekoliko 8-ćelijskih A-43 Sylver sustava za lansiranje MBDA Aster 15 zemlja-zrak raketa kratkog dometa, dva OTO Melara 76 mm super brza topa, kao i s tri 25 mm protuzrakoplovna topa. Opremljen je i naprednim radarskim sustavom, kao i sustavima za ometanje neprijateljskih raketa i torpeda. Brod je dug 244 metra, širok 34 metra, težak 27 100 tona, a maksimalna brzina mu je 27 čvorova. Uveden je u službu talijanske ratne mornarice 2009. godine, ima 544 stalna člana posade, a po potrebi može ugostiti još dodatnih 750 ljudi. Pogone ga četiri izrazito jaka plinska turbomotora.
Prema informacijama iz talijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, brod je naručen i građen s dva cilja, kao nosač zrakoplova i helikoptera, ali i kao plovilo koje može sudjelovati u humanitarnim i intervencijskim misijama na moru. Opremljen je tako i specijaliziranom bolnicom s tri operacijske sale, različitim odjelima, rendgenom, CT uređajem i laboratorijem. Nakon razornog potresa koji je 2010. godine pogodio Haiti  sudjelovao je u misiji ‘White Crane’ , odnosno u pružanju pomoći ljudima s tog katastrofalno pogođenog područja.
U Dubrovniku će biti usidren od večeras do ponedjeljka, a u subotu u ranim poslijepodnevnim satima bit će upriličen i svečani prijem na kojem će među ostalim biti i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Emanuela D’Alessandro, admiral Andrea Gueglio te zapovjednik broda Luca Conti. Brod će tijekom vikenda biti otvoren i za javnost.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist