Aktualno

FOTO/VIDEO Ministar Grčić obišao gradilište Zračne luke

FOTO/VIDEO Ministar Grčić obišao gradilište Zračne luke

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić obišao je danas gradilište terminala u Zračnoj luci Dubrovnik.

Tom je prilikom istaknuo kako će se do kraja godine oko 40 milijuna eura iz strukturnih fondova biti preusmjereno u prvu fazu razvoja i obnove ZLD. U pratnji ministra bili su direktor ZLD Roko Tolić, župan Nikola Dobroslavić, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž te zamjneik konavoskog načelnika Božo Lasić.

Prvu fazu radova vrijednu 36 milijuna eura financira sama Zračna luka, dok će se do kraja godine isplatiti bespovratna sredstva strukturnih fondova. Nakon završetka prve faze, krajem godine slijedi raspisivanje natječaja za izgradnju zgrade terminala C, a uslijedit će i natječaji za širenje piste, izgradnju dijela stajanke i izmještanja spremnika goriva. Cjelokupan projekt vrijedan je 245 milijua eura, a po procjenama Grčića i Tolića očekuje se da bi projekt iz strukturnih fondova EU mogao povući od 50 do 80 posto bespovratnih sredstava.

Direktor ZL Roko Tolić istaknuo je kako je ‘ponosan da u srcu sezone u Čilipima imamo živo gradilište i činimo jedan iznimno važan projekt za Dubrovnik u suradnji s Vladom, u okruženju gdje je turizam skoro pa gospodarska monokultura’. Naglasio je kako preko dubrovačke zračne luke dođe 65 posto turista koji borave na cjelokupnoj dubrovačkoj rivijeri, te je funkcionalnost Zračne luke iznimno važna za sve.

Izjavio je kako se nakon niza sastanaka, uloženog truda i rada, malog ali vrijednog tima Zračne luke Dubrovnik, uz svesrdnu pomoć Vlade i svih resornih ministarstava približavamo cilju, a to je povlačenje sredstava iz europskih fodova za projekt Zračna luka Dubrovnik Razvoj 2020.

Spomenuo je kako je i ove godine promet u Zračnoj luci Dubrovnik porastao za 9 posto u srpnju 2014. , odnosno za 6 posto na godišnjoj razini, iako se značajniji smještajni kapaciteti nisu u ovoj godini ostvarili u Dubrovniku, te su izuzetno zadovoljni rastom, budući da je prošla, 2013. godina, bila rekordna godina što se tiče poslovanja Zračne luke Dubrovnik.

Ministar Grčić je naglasio kako je ovo izuzetno važan projekt i za Vladu i za Dubrovnik, budući da je jedan od strateških zadataka ove Vlade povezati Dubrovnik s ostatkom Hrvatske. Kazao je kako je izuzetno zadovoljan radom Uprave Zračne luke Dubrovnik, koja je temeljito pripremila sve projekte za europske fondove, što nije nimalo lak posao, te je planirano da se dio sredstava, oko 40 milijuna eura dobije iz fondova koji su bili na raspolaganju Hrvatskoj 2007.-2013., a ovaj ostatak u drugoj fazi iz fondova 2014.-2020.

Izjavio je kako Vlada potiče rast i razvoj javnih poduzeća, te su svu prošlogodišnju dobit Zračne luke Dubrovnik u iznosu od 36 milijuna kuna, posebnom odredbom, ostavili Zračnoj luci kako bi mogla nesmetano financirati projekt.

Projekt Zračna luka Dubrovnik Razvoj 2020. procijenjen je na 245 milijuna eura, a koordinacijski se poduzimaju napori s razine Vlade, lokalne samouprave i managementa ZL Dubrovnik, kako bi se osigurao što veći udio fondovskog financiranja projekta. Zračna luka Dubrovnik trenutno financira sama projektne aktivnosti iz svog poslovanja.

Prema riječima ministra, obnova Zračne luke Dubrovnik jedan je od dva važna projekta na jugu Hrvatske. Drugi je Pelješki most, uključujući pristupne ceste te brzu cestu do Dubrovnika.

 

Pročitajte još

PROMETNA NEZGODA Sudar dvaju vozila između Zvekovice i Čilipa

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist