KulturaZanimljivosti

FOTO/VIDEO Martinis zapalio auto u Mokošici, a Mokošani ‘nisu skupili robu dok vanka dimi’

FOTO/VIDEO Martinis zapalio auto u Mokošici, a Mokošani 'nisu skupili robu dok vanka dimi'

U sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. javnosti se u subotu predstavio Dalibor Martinis sa svojom akcijom-instalacijom ”Vječna vatra gnjeva” u sklopu koje je u dubrovačkom predgrađu Mokošica zapalio automobil.

Kako je ovom prilikom istaknuo sam umjetnik projekt je nastao još prije desetak godina kada su u Francuskoj ”počeli gorjeti automobili u predgrađima većih vrancuskih gradova”.

– Mene privukao taj spoj uređenog građanskog društva kao što je automobil i izraz nezadovoljstva koji se iskazuje paljenjem automobila. Obično se takvi događaji zbivaju u predgrađima gdje živi takva nezadovoljna kategorija stanovništva, često migranti. Meni se činilo da je za moju umjetničku interpretaciju tog događaja bitno da se to događa u naseljima koja nisu reprezentativna i uređena na način da bi ovakav akt djelovao umjetno i isforsirano. Ovo je jedino mjesto gdje bi se to moglo dogoditi i neplanirano –  rekao je ovom prilikom Martinis.

Istaknuo je kako je namjera instalacije pokazati kako u jednom relativno uređenom društvu uvijek postoji pogled odozdo iz kojeg se društvo ne čini tako savršeno kako ga vide oni koji su uređeni dio društva.

– Taj zapaljeni automobil upozorava kako društvo nije savršeno kako često o sebi misli -, rekao je on.

Koordinator projekta ”Grad kandidat: Razotkrivanje” u sklopu kojeg je instalacija postavljena, Marko Ercegović, rekao je kako je Mokošica jedino mjesto u Dubrovniku na kojem je zaista i moguće da do paljenja automobila i dođe izvan okvira umjetnosti.

– U transformaciji grada Mokošica je ostala kao najgušće naseljeni dio. To je jedino mjesto u Dubrovniku gdje je moguće da se ovo zaista i dogodi, a za ovaj rad je jako bitno da nije smješten na mjesto koje pripada turizmu da sve skupa ne izgleda pompozno. Ovdje se radi o pobuni koju svatko u sebi mora imati. Ljudi su bez perspektive i traženje novih perspektiva se događa na razne načine. Ovo je ponuđena varijanta, to ne znači da se ikoga potiče da se to radi – rekao je Ercegović.

Inače, u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. devet je umjetnika i umjetničkih kolektiva pozvano da kroz projekt “Grad kandidat:Razotkrivanje” interveniraju u prostor grada u skladu s načelima sustvaranja, eksperimenta i istraživačkog pristupa, pojasnio je Ercegović.

– Grad kao kandidat za prijestolnicu kulture pokušava sebe prikazati kakvim je. Istovremeno građani moraju vidjeti što je to Grad kandidat i pretestirati za to ili protiv toga. To je u jednu ruku probuđivanje neke svijesti, posebno što se tiče javnog prostora koji je sve manje i manje dostupan. On se komercijalizira, a ja ne znam za javniji prostor od ovoga ovdje – zaključio je Ercegović.

Inače tijekom cijelog performansa mahom mladi Mokošani u maniri generalne probe Dubrovačkih ljetnih igara umjetnika su ‘provocirali’. Tako se moglo čuti povike ‘I ti si mi neki umjetnik’, ali i primjerice ‘Zašto niste tu doveli Vlahušića?’, a nekoliko ih se potužio da ‘Nisu skupili robu, a dimi.’


Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist