Kultura

FOTO/VIDEO Kako će izgledati obnovljen lokalitet Benediktinskog samostana i crkve sv. Marije na Lokrumu

Društvo prijatelja dubrovačke starine večeras je u svom prostoru u Širokoj ulici otvorilo izložbu na kojoj je predstavljen arheološki lokalitet Benediktinskog samostana i Crkve sv. Marije na Lokrumu.

Riječ je o radovima uređenja i sanacije arheološkog lokaliteta starog Benediktinskog samostana i crkve sv. Marije na Lokrumu koji su započeli u organizaciji DPDS-a sredinom lipnja ove godine. Projekt uključuje prezentaciju arheoloških nalaza, sanaciju svih postojećih zidova ruševina crkve, zidanje novih zidova i podzidova na mjestima gdje je arheološkim istraživanjima dokazano njihovo izvorno postojanje te hortikulturno uređenje cijelog prostora od nove crkve do Maksimilijanovog ljetnikovca.

Osim toga, rekonstruirat će se nekadašnji glavni ulaz u crkvu te srušiti nepotreban i konzervatorski nepoželjan objekt koji je izgrađen uz izvorno pročelje crkve na sjeverozapadnom uglu samostanskog kompleksa. Također, projekt predviđa i gradnju spiralnih stuba unutar kule koje će omogućiti dostupnost posjetiteljima i tako postati još jedna atrakcija Lokruma.

U prostoru ostataka crkve bit će izloženi svi najvažniji arheološki nalazi koje su na Lokrumu proteklih desetljeća otkrili dr. sc. Antun Ničetić i drugi istraživači. Budući da vrsta radova ne zahtjeva uporabu većih strojeva još je ranije dogovoreno kako se isti mogu odvijati za vrijeme turističke sezone jer neće predstavljati neugodnost za posjetitelje.
Realizaciju projekta koji je izradila arhitektica Zvjezdana Tolja u cijelosti financira Društvo prijatelja dubrovačke starine, a radove koji će trajati oko 150 radnih dana, izvodi dubrovačka tvrtka Građevinar-Quelin.
Dosadašnja ugovorena vrijednost radova iznosi oko 3,5 milijuna kuna.

Pročitajte još

LIJEPA VIJEST Nakon više od dva mjeseca Linđovci kreću s probama

Dulist

U PETAK Posljednji dan izložbe ‘Sederotonin’ uz stručno vodstvo

Dulist

JE LI KULTURA U OVIM VREMENIMA LUKSUZ? Ivana Medo Bogdanović o 70 posto manjem proračunu za 71. Igre

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija