Grad

FOTO/SINCERE ‘Nije pitanje treba li Europi novi zamah industrijskog razvoja nego kakve industrije nam trebaju’

FOTO/SINCERE 'Nije pitanje treba li Europi novi zamah industrijskog razvoja nego kakve industrije nam trebaju'

Na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku svečano je otvorena medunarodna konferencija SINCERE – Smart Ideas and a New Concept of Economic Regeneration in Europe.

-Sincere je međunarodna konferencija koju organizira Sveučilište. Ove godine se bavi jednom od najvažnijih tema za budući rast europskih gospodarstava, mogućnostima reindustrijalizacije u sklopu toga i pametne industrijalizacije. Danas je uvriježeno mišljenje kako budući rast europskih gospodarstava, za razliku od ranijih desetljeća, mora također uključivati razvoj industrija. Više nije pitanje treba li Europi novi zamah industrijskog razvoja nego i kakve industrije nam trebaju, koje su industrije koje mogu izdržati test globalnog tržišta, a usporedno s tim na koji način su uključeni u izgradnju konkurentnosti gospodarstava na globalnoj razini – poručio je pročelnik odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Nebojša Stojčić.

O industrijskoj politici u zemljama središnje i jugoistočne Europe govore zamjenik premijera za europske poslove Republike Makedonije dr. Fatmir Besimi, ministar industrije i trgovine Češke republike ing. Jan Mladek, ministrica industrije i trgovine Republike Kosovo dr. Hykmete Bajrami i ministrica uprave Republike Hrvatske dr. Dubravka Jurlina Alibegović.

-Tema je izuzetno važna za sve zemlje pa i Hrvatsku. Hrvatska može napraviti puno, a ja sam ovdje kako bih rekla koliko može napraviti javna uprava. Može se napraviti poticajno okruženje kako bi uklonili administrativne barijere koje omogućuju dobar poslovni uzlet svim gospodarstvenicima. Ono što ja vidim je da je Hrvatska napravila dosta, ali svakako ima mjesta za napredak – izjavila je ministrica uprave Republike Hrvatske dr. Dubravka Jurlina Alibegović.

Panele moderira dr. Shqiponja Telhaj sa London School of Economics i dr. Iraj Hashi sa Sveučilišta Staffordshire u Velikoj Britaniji.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist