Kultura

FOTO/NOĆNE SERENATE Trubadurski repertoar oduševio publiku

FOTO/NOĆNE SERENATE Trubadurski repertoar oduševio publiku

Klapa Kaše i Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Đela Jusića, uz klapu Neverin, Davora Ercega, Suzi Sokol i Kruna Težaka kao goste koncerta, nastupili su s repertoarom Dubrovačkih trubadura sinoć, 15. srpnja na Boškovićevoj poljani te tako otvorili novi off program Igara „Noćne serenate“.

Klapa Kaše jedna je od najnagrađivanijih hrvatskih klapa posljednjih godina, a ističu se dvije pobjede na najprestižnijem klapskom festivalu u Omišu, 2012. i 2014. godine te čak pet nagrada osvojenih na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu klapa u Perastu. U pripremi je novi nosač zvuka pod nazivom „Kaše pjevaju Trubadure – Pusti da ti leut svira“, koji je klapa snimila uz Dubrovački simfonijski orkestar, pod ravnanjem Đela Jusića, što je i bio povod za ovaj koncert na kojem su izvedene najpopularnije skladbe Dubrovačkih trubadura i Đela Jusića koje su obilježile povijest hrvatske zabavne glazbe.

Među njima su „Pusti da ti leut svira“, „Dalmatinski lero“, „Lula starog kapetana“, „Nikoleta“, „Jedan dan“ i brojne druge. Publika je svaku izvedbu pratila pljeskom, uživajući u zvucima svima dobro znanih melodija. Nenajavljeno pojavljivanje trubadura Luciana Lućija Capursa izazvalo je ovacije publike koja je skupa s njim otpjevala „La musica di notte“. Da trubadurski duh još živi i ima budućnost, pokazala je praizvedba pjesme Vicka Dragojevića „Ajmo još jednu“ na stihove Davora Mojaša, u aranžamanu Đela Jusića.

Koncept novog off programa Igara „Noćne serenate“ pod pokroviteljskom Croatia osiguranja, inspiriran je izvornim pučkim izričajima gradskih sredina koji su se tijekom vremena, nadahnuti spregom pjesnika, skladatelja i interpreta, preobrazili u glazbenu i pjesničku vrstu tipičnih regionalnih kultura. Takvu tradicionalnu glazbu vezanu za različite gradove i različite kulture, nakon nastupa klape Kaše, izvodit će i Ibrica Jusić, 7. kolovoza u ljetnikovcu Skočibuha; gosti iz Boke Kotorske, 8. kolovoza u amfiteatru na Srđu; Amira Medunjanin s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Mladena Tarbuka, 10. kolovoza na taraci Revelina; mađarski violinski virtuoz Roby Lakatos s ansamblom, 12. kolovoza, također na taraci Revelina, dok će najljepše francuske šansone izvesti Tereza Kesovija u ljetnikovcu Skočibuha, 19. kolovoza.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist